Business Internaţional

Bayer va renunta la diviziile de chimicale

11.11.2003, 00:00 28

Gigantul german de medicamente si produse chimice Bayer a anuntat ca va renunta la cea mai mare parte din divizia de produse chimice, dupa ce cauta de aproape un an modalitati de redresare. Initiativa, care va fi finalizata pana la inceputul anului 2005, va permite grupului sa se concentreze pe brandurile farmaceutice si de ingrijire a sanatatii, precum si pe anumite produse agricole si chimice specializate, care vor fi pastrate.
Bayer a taraganat dezvoltarea de noi produse medicamentoase si a pierdut luni intregi cautand fara succes un partener pntru a-si intari, in sistem de franciza, divizia farmaceutica. Initiativa de a renunta la operatiunile cu chimicale este, in opinia analistilor, o noua incercare de a ameliora imaginea companiei. "Investitorii asteapta de ceva timp ca Bayer sa se concentreze pe ceva", spune analistul Boris Boehm. "Produsele chimice reprezinta partea anosta a afacerilor Bayer, pentru ca nu sunt la fel de volatile precum medicamentele".
Actiunile Bayer au crescut cu 7%, la 22,6 euro la bursa de la Frankfurt, sugerand ca investitorii sunt multumiti de aceasta solutie.
Directorul executiv, Werner Wenning,a spus ca, in urma vanzarii operatiunilor cu produse chimice, Bayer va deveni o companie prospera, de marime medie, concentrata in principal pe Europa. Wenning a contrazis insinuarile conform carora compania sa a apelat la aceasta masura in lipsa altor variante de dezvoltare. "Nu este vorba de o actiune disperata, ci de una necesara pentru viitorul Bayer". Ca si companie farmaceutica dinamica si de dimensiuni medii, Bayer ar putea reprezenta, in opinia analistilor, o tinta atractiva pentru preluari, daca inregistreaza progrese in domeniul cercetarii produselor noi.
Wenning a mai precizat ca astfel Bayer va putea finanta mai bine cercetarile in domeniul farmaceutic, aratandu-se increzator in noile medicamente contra cancerului. De asemenea, un medicament dezvoltat de Bayer pentru tratarea cancerului la rinichi a intrat in etapa testelor clinice avansate. "Cercetarea necesita investitii serioase si avem nevoie de fonduri pentru a finanta aceste investitii", a adaugat Wenning. De cand a devenit director executiv, Wenning a aprobat vanzari de active de 3 miliarde dolari, si intentioneaza sa reduca 14.000 de locuri de munca.
In cursul zilei de astazi, Bayer va raporta incheierea trimestrului al treilea cu o pierdere de peste 125 milioane dolari, din cauza costurilor de reorganizare si a cererii sezoniere scazute, estimeaza un grup de analisti intervievati de BBC.
Bayer ramane insa in continuare un conglomerat cu activitati farmaceutice, dar si chimice. Compania va pastra operatiunile de productie a poliuretanului si policarbonatelor, precum si divizia HC Starck, extrem de profitabila, care produce componente metalice si din ceramica pentru chipuri semiconductoare si alte produse electronice.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO