Business Internaţional

Bayer vinde obligatiuni de 2 mld. euro

30.03.2006, 00:00 18

Bayer, cel mai mare producator de medicamente din Germania, care a facut o oferta de 16,3 mld. euro saptamana trecuta pentru achizitia rivalului german Schering, va vinde obligatiuni in valoare de 2 miliarde de euro pentru a plati cat mai repede preluarea Schering, informeaza Bloomberg.

Obligatiunile se vor transforma in actiuni Bayer in iunie 2009, iar dobanda anuala va fi intre 6,25 si 6,75 de procente, dupa cum au declarat reprezentantii companiei cu sediul in Leverkusen, intr-un comunicat trimis bursei din Frankfurt.

Totodata, se estimeaza o conversie premium intre 16 si 20 de procente. Bayer nu a facut inca declaratii publice referitoare la valoarea obligatiunilor.

Directorul executiv al Bayer, Werner Wenning, a lansat saptamana trecuta o oferta pentru achizitia Schering, cel mai mare producator de anticonceptionale din lume. Bayer a facut o oferta ostila, devansand propunerea ulterioara a companiei de farmaceutice Merk.

Oferta Merk era cu 12% mai scazuta decat cea a companiei Bayer, care a oferit 86 de euro pe actiune. Conducerea Merk a decis ca grupul sa-si retraga oferta depusa. Pentru a putea onora oferta facuta, Bayer a planuit sa foloseasca inca de saptamana trecuta 4 mld. euro din vanzarea noilor actiuni pentru acoperirea achizitiei. Ieri, Bayer a dat spre vanzare obligatiuni in valoare de 2 mld. euro si se astepta ca tranzactia sa se termine in aceeasi zi.

Saptamana trecuta Bayer a declarat ca achizitia, cea mai mare din istoria de 142 de ani a grupului, va fi finantata din resurse existente, de 3 miliarde de euro, si prin contractarea unor credite de la bancile Credit Suisse si Citigoup.

Totodata, tranzactia va fi refinantata prin majorarea capitalului si din veniturile obtinute de pe urma unor active precum H.C.Starck si Wolff Walsrode.

Volumul obligatiunilor emise ar putea creste cu 300 mld. euro daca se autorizeaza emisia de noi actiuni, au declarat reprezentantii companiei Bayer. Citigroup si Suisse Group se ocupa de aceasta achizitie.

Compania rezultata se va numi Bayer-Schering Pharmacuuticals si estimeaza vanzari de peste 9 miliarde de euro. Noul grup va readuce astfel industria germana a medicamentelor in atentia pietei internationale. roxana.grigorean@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO