Business Internaţional

BBVA provoaca sistemul bancar italian

21.03.2005, 00:00 20

BBVA, a doua banca din Spania, provoaca politica Bancii Italiei prin lansarea unei oferte pentru Banca Nazionale del Lavoro, a sasea banca de pe piata italiana, relateaza Financial Times.


Banca Italiei are o politica de restrictionare a controlului strainilor asupra bancilor autohtone. BBVA, care detine 15 procente din activele BNL, a trimis un aviz preliminar Bancii Centrale din Italia, anuntand oferta pentru preluarea BNL, pe care o estimeaza la 7,3 mld. euro. Banca Centrala are la dispozitie o saptamana pentru a lua o decizie. Daca oferta BBVA va avea succes si alte grupuri straine vor fi incurajate sa investeasca in bancile din Italia. Olandezii de la ABN Amro au anuntat si ea Banca Centrala a Italiei ca doreste sa preia Banca Antonveneta, unde detine 12,7% din active. "Aceasta este o decizie strategica de a intrerupe decizia de status quo a Bancii Italiei. Va provoca un cutremur in Italia", a declarat presedintele executiv al BBVA.


Banca spaniola, care este estimata pe piata la 44 mld. euro, va da o actiune pentru fiecare cinci actiuni ale BNL. Prin preluarea BNL, capitalul BBVA se va mari cu 6 mld. euro, echivalentul a 14% din cotatia bancii pe piata. BBVA va deveni, astfel, a saptea banca a Europei si primul investitor strain intr-o banca italiana.


Francisco Gonzalez, presedintele BBVA si un critic dur al eforturilor Italiei de protejare a propriilor banci, s-a intalnit acum o saptamana cu Antonio Fazio, guvernatorul Bancii Italiei, pentru a-l informa despre aceasta oferta. Fazio, care are drept de veto in fuzionarea bancilor, a incurajat in trecut consolidarea bancilor din Italia, ca o protectie impotriva interventiei investitorilor straini. Recent, acesta a fost supus unor presiuni de la Bruxelles, prin care se cerea o justificare pentru deciziile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO