Business Internaţional

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1%

Autor: Mediafax

03.05.2012, 15:53 167

Banca Centrală Europeană a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%, decizie anticipată de analişti, care vor urmări, însă, cu atenţie conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi.

Draghi va avea un discurs precaut în privinţa creşterii economice, dar va rezista cererilor pentru reluarea programului de achiziţie de obligaţiuni, destinat susţinerii statelor de la periferia zonei euro pe pieţele financiare internaţionale, potrivit Reuters.

Pieţele financiare vor ca BCE să-şi intensifice eforturile de combatere a crizei prin achiziţia de obligaţiuni ale Spaniei de pe piaţa secundară, măsură care ar reduce presiunea pe costurile de împrumut ale ţării, aflată în recesiune şi cu un şomaj de două ori mai ridicat decât media UE.

Dobânda BCE s-a aflat la 1% şi în perioada mai 2009 - aprilie 2011, înainte de a fi majorată de două ori anul trecut, în aprilie de la 1% la 1,25% şi în iulie de la 1,25% la 1,5%. După preluarea mandatului de preşedinte de către italianul Mario Draghi, BCE a tăiat de două ori dobânda cheie, de la 1,5% la 1,25% în noiembrie şi de la 1,25% la 1% în decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO