Business Internaţional

BCE ar putea decide să împrumute ieftin doar băncile care promit să finanţeze economia reală

BCE ar putea decide să împrumute ieftin doar băncile...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.11.2013, 18:50 164

Banca Centrală Europeană (BCE) ia în considerare deschiderea de noi linii de finanţare pe termen lung pentru bănci, dar, spre deosebire de programul an­te­rior, lichiditatea va fi disponibilă doar pentru băncile care acceptă să folo­sească fondurile pentru a împrumuta companiile, potrivit publicaţiei germane Sueddeutsche Zeitung, preluată de agenţia Thomson Reuters.

Preşedintele BCE Mario Draghi şi alţi oficiali ai băncii centrale a zonei euro au menţionat de mai multe ori opţiunea de a deschide noi linii de lichiditate pentru bănci, cunoscute sub numele de operaţiuni de refinanţare pe termen lung, sau LTRO, pentru a întări revenirea economică fragilă a zonei euro şi a se asigura că sectorul privat are acces la lichiditate.

BCE a injectat mai mult de 1.000 de miliarde de euro prin astfel de operaţiuni la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului trecut. Banii au venit sub forma unor împrumuturi ieftine cu scadenţa la trei ani. De această dată, BCE ia în consi­derare condiţionarea împru­muturilor de promisiunea băn­cilor că banii vor ajunge la afacerile din industrie, din sectorul de retail şi din cel de servicii, scrie Sueddeutsche Zeitung, care citează surse apropiate situaţiei.

BCE a acuzat de multe ori că banii injectaţi în sectorul bancar, deşi au prevenit îngheţarea acestuia şi prin urmare o nouă criză financiară, nu au alimentat economia reală. Noile opera­ţiuni de refinanţare ar putea fi dis­ponibile timp de 9 sau 12 luni.

Noi linii de finanţare de genul LTRO sunt doar una din posibilităţile luate în considerare de BCE în efortul de a găsi măsuri pentru sprijinirea economiei. În luna aceasta instituţia a decis să coboare dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%.

Potrivit mai multor analişti intervievaţi de Reuters, BCE ar putea deschide noul program de lichiditate în primul trimestru al anului viitor.

Mai mulţi bani pentru bănci, dar BCE nu trebuie să fie prea generoasă

Jens Weidmann, preşedintele Bun­desbank şi membru în consiliul gu­vernator al BCE, a declarat la începutul lunii că BCE trebuie să se asigure că operaţiunile de creditare nu devin prea generoase.

Informaţiile despre planurile băncii centrale vin după ce băncile europene au început să facă lobby pe lângă BCE pentru adoptarea unui nou program de lichiditate pe termen lung, care să devină activ la expirarea actualei linii de finanţare. Efortul instituţiilor de credit de a obţine un nou program de finan­ţare ieftină pe termen lung arată cât de nesigur rămâne sistemul financiar euro­pean, comentează cotidianul ame­rican Wall Street Journal.

Tot mai mulţi bancheri, investitori şi şefi de bănci centrale sunt îngrijoraţi în privinţa capacităţii unor bănci, mai ales a celor din ţări vulnerabile financiar precum Spania şi Italia, de a rezista fără finanţarea de la BCE.

Şi Fondul Monetar Internaţional a recomandat BCE să pună la dispoziţia instituţiilor de credit din zona euro lichidităţi mari, pe lângă sprijinul acordat prin alte instrumente de politică monetară, pentru a susţine revenirea economiei. De asemenea, FMI a cerut BCE să ajute mai mult companiile mici din uniunea monetară.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO