Business Internaţional

BCE avertizeaza statele cu deficite bugetare

11.11.2005, 19:12 11

Banca Centrala Europeana va exercita mai multa presiune asupra Italiei, Greciei si altor state care risipesc veniturile bugetare, relateaza The Financial Times. BCE le-a avertizat ca nu va accepta drept garantie datoria publica daca ratingul acordat acesteia nu este foarte bun.

BCE va incerca sa convinga guvernele europene cu privire la consecintele unui deficit bugetar exagerat de mare; pentru aceasta, BCE nu va accepta ca garantie pentru operatiunile de pe pietele financiare, decat obligatiuni care nu au primit nici macar un singur rating de A- din partea uneia sau mai multor agentii importante. Aceasta este decizia luata de oficialii care decid politica monetara in UE.

Refuzul Bancii Centrale Europene de a accepta obligatiunile emise de un anumit guvern va constitui o critica directa la adresa politicilor adoptate de acel guvern, iar obligatiunile respective se vor vinde mult mai dificil. Pana in prezent, nici un guvern european nu a fost exclus, dar lista de active acceptate drept garantie nu include titluri cu un rating mai slab de A-.

Zona euro a fost afectata de esecul inregistrat de numeroase state in mentinerea deficitului bugetar sub pragul acceptat, in ciuda eforturilor politice ale BCE de a le obliga sa-l tina sub control.

Se pare ca BCE spera ca mecanismul pietei sa dea rezultatele scontate in ceea ce priveste disciplina fiscala; presiunea politica exercitata in trecut nu a condus la nici un rezultat. Aceasta decizie nu va avea insa nici un impact suplimentar asupra Frantei si Germaniei, care se bucura de ratinguri deosebit de bune, in ciuda incalcarii normelor impuse de UE pentru deficitul bugetar.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, apreciaza ca perspectiva unor deficite mari ale statelor din zona euro este "deosebit de ingrijoratoare".

Oficialii guvernului Uniunii Europene au declarat ca BCE a discutat despre strategia sa legata de formele de garantare in cadrul intalnirilor cu ministrii de finante din zona euro. Este asteptata o confirmare oficiala in viitorul apropiat.

Ratingul dat Greciei a fost declasat anul trecut de catre Standard &Poor''''s la un simplu A, care este imediat superior ratingului minim acceptat de Banca Centrala Europeana, dar, in acelasi timp, cel mai slab din cadrul celor 12 state din zona euro. Standard & Poor''''s a reconfirmat ratingul de A simplu pe 9 noiembrie.

BCE a refuzat sa comenteze in vreun fel planurile sale viitoare. Este probabil ca institutia sa sustina ca strategia este menita sa ofere un plus de transparenta.

BCE a fost acuzata ca intentioneaza sa adopte masuri suplimentare mai dure contra statelor care incalca reglementarile Uniunii Europene legate de deficitul bugetar si nivelul indatorarii.

Deficitul guvernamental al Greciei a fost anul trecut de 6,6% din produsul intern brut; pragul maxim acceptat de Uniunea Europeana este de doar 3%.

Decizia Bancii Centrale Europene va starni reactii contrarii din partea ministrilor de finante. Cativa dintre acesti vor aprecia ca masura este conforma cu mecanismele de stabilire a preturilor pe piata; ceilalti se vor simti amenintati de importanta crescanda ce se acorda agentiilor de rating.

Bancile trebuie sa furnizeze garantii in cazul in care doresc sa se imprumute de la BCE.

Convergenta spreadurilor pentru obligatiuni de la introducerea in 1999 a monedei unice europene a oferit o poarta de scapare pentru guvernele ce nu respecta disciplina fiscala; acestea au reusit pana in prezent sa evite penalizarea de catre mecanismul pietei.

Totusi, BCE apreciaza ca in ultimele luni preturile asociate obligatiunile au fost conforme cu riscul asociat acestora. claudia.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO