Business Internaţional

BCE avertizează: Vom reacţiona dacă americanii vor lansa un război monetar şi valutar

BCE avertizează: Vom reacţiona dacă americanii vor...

Autor: Catalina Apostoiu

01.02.2018, 21:07 946

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea fi obligată să riposteze dacă liderii americani vor continua să influenţeze pieţele monetare pentru a diminua puterea dolarului american, a avertizat Benoit Coeure, important strateg al băncii centrale a zonei euro, scrie Financial Times.

Comentariile francezului vin în contextul în care economia zonei euro are mai multă forţă ca niciodată după marea criză, iar guvernul german şi-a îmbunătăţit semnificativ prognoza de creştere economică, economia germană fiind motorul de creştere al Europei.

Pieţele monetare au fluctuat săptămâna trecută după ce secretarul trezoreriei americane Steven Mnuchin a declarat că administraţia Trump ar susţine un dolar mai slab, fiind parţial contrazis în următoarea zi de preşedintele american Donald Trump.

Într-un interviu recent, Coeure a lansat un apel similar celui făcut anterior de preşedintele BCE Mario Draghi de a „respecta ceea ce s-a convenit, şi anume să nu ţintim ratele de schimb“. Totuşi, acesta a adăugat că banca centrală ar putea fi obligată să reacţioneze dacă noi acţiuni din partea SUA ar începe să-i afecteze şansele de a-şi atinge ţinta de inflaţie.

Moneda americană a atins minimul ultimilor pe trei ani după ce Mnuchin a declarat că un dolar slab este benefic pentru SUA, generând speculaţii privitoare la declanşarea unui război monetar. Un dolar mai slab ar fi benefic pentru exporturile americane, în timp ce un euro mai puternic ar putea pune probleme exportatorilor europeni.

Sectorul manufacturier din zona euro a înregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere atinse vreodată în luna ianuarie, cererea robustă alimentând presiuni inflaţioniste, scrie Bloomberg.

Indicatorul PMI pentru sector a scăzut la 59,6 de la 60,6 în decembrie, potrivit datelor HIS Markit.

Companiile au majorat preţurile de vânzare cel mai mult din ultimii aproape şapte ani, în parte datorită unei creşteri pronunţate a costurile legate de energie, o veste care-i va bucura pe strategii BCE, care se luptă de ani întregi să împingă inflaţia în apropiere de ţinta de 2%. 

Anul trecut, economia blocului a surprins prin creşterea robustă înregistrată, iar orice semne că această energie, dublată de presiuni inflaţioniste în creştere, continuă în acest an vor fi salutate de BCE, scrie Reuters.

Semn că februarie va fi de asemenea o lună plină, ritmul de creştere a comenzilor noi s-a apropiat de un ritm record, asemeni ratei de ocupare a foţei de muncă. Optimismul firmelor din sector se situează la cele mai ridicate cote din ultimii cinci ani şi jumătate.

 

BCE  nu schimbă dobânzile

Săptămâna trecută, BCE a decis să menţină dobânzile neschimbate şi a amânat discuţiile privitoare la restrângerea masivului său program de stimulente în condiţiile în care inflaţia nu s-a înscris încă pe un trend ascendent convingător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO