Bănci și Asigurări

Euro a crescut prea mult: Preşedintele BCE Mario Draghi atacă guvernul american pentru că manipulează cursul de schimb al dolarului

Mario Draghi

Mario Draghi

Autor: Bogdan Cojocaru

26.01.2018, 00:00 1218

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a criticat guvernul SUA spunând că aprecierea recentă a euro este în parte rezultatul unor comentarii care contravin unui acord de a nu influenţa cu vorbe cursul de schimb al monedelor, scrie Reuters.

Secretarul Trezoreriei SUA a declarat zilele trecute că este bine-venit dolarul slab, argumentând că deprecierea este bună pentru comerţul american. Fără a fi mai exact, Draghi a spus că valoarea euro a crescut în parte din cauza „folosirii unui anumit limbaj când s-a discutat de evoluţiile cursului de schimb care nu reflectă condiţiile asupra cărora am convenit“.

El s-a referit la o întâlnire din octombrie anul trecut a Fondului Monetar Internaţional unde statele participante au convenit „să se abţină de la deprecieri competitive şi să nu ia la ţintă cursurile de schimb valutar în scopuri concurenţiale“ . Euro este la maximul ultimilor trei ani faţă de dolar.

Un euro mai puternic face importurile în zona euro mai ieftine, dar scumpeşte exporturile şi le erodează competitivitatea pe pieţele internaţionale. Draghi a vorbit după şedinţa de politică monetară de ieri, în care a fost menţinută dobânda de politică monetară şi nu s-au adus schimbări masivului program de achiziţii de active.

Draghi a insistat că încă mai este nevoie de stimulent economic  în pofida revenirii economice din ce în ce mai robuste din zona euro. După şedinţa BCE, euro a urcat la 1,25 de dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din septembrie 2012. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO