Business Internaţional

BCE nu are ochi decat pentru inflatie

02.09.2008, 19:54 17

Banca Centrala Europeana va mentine saptamana aceasta rata de referinta a dobanzii la 4,25%, cea mai ridicata valoare din ultimii sapte ani, si ameninta chiar sa o majoreze cu riscul prelungirii crizei economice cu care se confrunta Europa, scrie Bloomberg.
Doi dintre strategii BCE - Axel Weber si Lucas Papademos - au afirmat ca banca se concentreaza pe riscurile inflationiste si s-ar putea sa fie nevoita sa creasca ratele din nou in fata unor presiuni mai intense.
"Este prematur sa discutam despre reducerea ratelor dobanzii in Europa", spune Weber. "Nu ma astept ca inflatia sa coboare doar pe fondul unei cresteri economice mai modeste. Inflatia reprezinta inca problema numarul unu pentru bancherii bancilor centrale din zona euro."
Banca cu sediul la Frankfurt a majorat dobanda in iulie pentru a preveni o spirala salarii-preturi dupa ce inflatia a atins valoarea de 4%, dublu fata de tinta de 2%. De atunci, datele statistice au aratat ca economia Europei s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru, iar increderea in economie a scazut dramatic. Prabusirea cu 20% a pretului petrolului a mai temperat "febra" inflatiei, aceasta coborand la 3,8%.
Bini Smaghi, membru al comitetului executiv al BCE, a afirmat la sfarsitul lunii august ca "inflatia se afla inca la cote ridicate, prea ridicate. Avem stabilita o tinta de 2% si trebuie sa o aducem inapoi la niveluri normale, la 2%", a afirmat el, adaugand ca singurele instrumente de care dispun strategii sunt ratele dobanzii.
In situatia in care riscurile inflationiste se materializeaza, "va trebui sa reexaminam pozitia noastra cu privire la politica monetara", a afirmat Weber. Papademos a averizat ca emergenta unei spirale salarii-preturi ar "cere o politica monetara mai stricta".
Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, va face publice pe 4 septembrie noile previziuni economice care sunt asteptate sa atenueze previziunile cu privire la cresterea economica si sa le ridice pe acelea referitoare la inflatie.
In iunie banca a anuntat ca se asteapta la o incetinire a cresterii pana la 1,8% pentru acest an si 1,5% in 2009, de la 2,7% in 2007. In ceea ce priveste inflatia, aceasta se astepta sa se gaseasca in jurul valorii de 3,4% in 2008 si 2,4% anul viitor.
Deutsche Bank se asteapta ca BCE sa reduca rata dobanzii in primul trimestrul al lui 2009, afirmatie intarita de unul dintre economistii sai, Stefan Bielmeier, care crede ca "BCE nu va reduce rata dobanzii pana cand inflatia nu va fi sub control".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO