Business Internaţional

BCE nu va lăsa băncile europene fără lichidităţi în euro şi s-a asigurat că vor avea acces la finanţare în toate monedele importante

Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernator al BCE: În ţara mea, Austria, băncile nu au nevoie în acest moment de lichiditate de la BCE. AFP/Mediafax Foto

Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernator al BCE: În ţara mea, Austria, băncile nu au nevoie în acest moment de lichiditate de la BCE. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

31.10.2013, 19:55 313

Pentru a evita un eventual efect de prăpastie, Banca Centrală Europeană (BCE) va asigura băncilor din zona euro lichiditate şi după încetarea operaţiunilor de refinanţare ieftină pe ter­men lung prin care a prevenit până acum în­gheţarea pieţei de credit interbancare şi o nouă criză financiară. De asemenea, viitorul gardian al sectorului bancar european s-a asigurat prin încheierea unor acorduri cu marile bănci centrale ale lumii că băncile europene vor avea în caz de nevoie acces la finanţare în toate monedele importante.

„În ceea ce priveşte lichiditatea, principala provocare este desigur aceea că o mare parte din lichiditatea noastră este asigurată prin operaţiunile de refinaţare pe termen lung (LTRO)“, a afirmat într-un interviu acordat CNBC Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernator al BCE. El a explicat că ban­ca centrală a zonei euro, care va deveni de anul viitor suprave­ghe­torul unic al sistemului bancar european, vrea să evite ca sfârşitul progra­mului prin care pune la dis­poziţia băncilor finan­ţare ieftină să provoace un efect de „prăpastie“.

„Există câteva mo­duri de a evita aceasta, iar noi vrem să fim siguri că nu vor fi efecte negative bruşte“, a spus Nowotny.

Noile lichidităţi ar putea veni tot sub forma unor operaţiuni de tipul LTRO, sau prin acorduri repo pe termen mai scurt, de şase luni, care diferă de la o ţară la alta, notează CNBC, dar oficialul BCE a refuzat să clarifice ce opţiune va alege instituţia.

 

„Sunt situaţii chiar foarte diferite în diferite state“

„În ceea ce priveşte nevoia de lichiditate de la BCE, vedem situaţii chiar foarte diferite în diferite state. Spre exemplu, în ţara mea, Austria, băncile nu au nevoie în acest moment de lichiditate de la BCE. Sunt, desigur, ţări în care sistemul bancar este chiar dependent şi, prin urmare, nu este doar o problemă de timp, ci şi una structurală“, a afirmat Nowotny. Din Austria vin jucători importanţi pentru piaţa românească cum ar fi Raiffeisen şi Erste.

Comentariile lui Nowotny vin după ce preşedintele BCE Mario Draghi a indicat în septembrie că instituţia este pregătită să ofere băncilor în continuare creditare pe termen lung pentru a ţine la niveluri reduse dobânzile de pe pieţele monetare. De asemenea, BCE a făcut permanente aranjamentele de tip swap convenite cu marile bănci centrale ale lumii şi cu care asigură băncilor comerciale lichiditate în alte monede în afară de euro, scrie The Guardian. Acest pas va face ca măsurile de urgenţă introduse în timpul crizei să rămână în funcţiune, ca măsuri preventive. Aranjamentele swap au fost încheiate ca măsuri preventive.

BCE a încheiat în acest sens acorduri cu Banca Angliei, Rezerva Federală a Statelor Unite, Banca Japoniei, banca centrală a Canadei şi Banca Naţională a Elveţiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO