Business Internaţional

BCE şi Banca Angliei nu modifică dobânzile

Autor: Andreea Mioara Neferu

04.11.2010, 23:44 18

Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei şi-au menţinutdobânzile de politică monetară în linie cu estimările economiştiloreuropeni. Astfel, BCE a decis să păstreze dobânda de referinţă lanivelul de 1% pentru a 19-a lună consecutivă, scrie presastrăină.

Economiştii intervievaţi de Bloomberg au declarat că, având învedere decizia Fed de a achiziţiona titluri emise de Trezorerie,moneda euro s-ar putea aprecia din nou, subminând revirimentulEuropei şi forţând BCE să amâne retragerea măsurilor de stimulareeconomică, aşa cum instituţia de la Frankfurt îşiplanificase.
"Este foarte greu să-ţi imaginezi că BCE va putea să se ţină deacest obiectiv având în vedere că relaxarea cantitativă venită dinpartea Fed îi complică misiunea, iar în acelaşi timp, economiile dela periferia Europei se deteriorează", a declarat Jacques Cailloux,economist-şef în cadrul Royal Bank of Scotland.

De asemenea, Comitetul de Politică Monetară al Băncii Angliei avotat pentru menţinerea dobânzii cheie la 0,5%, dar şi pentrucontinuarea programului de relaxare cantitativă în valoare de 200mld. lire sterline. Anunţul acesta a impulsionat şi monedabritanică, astfel că lira sterlină s-a apreciat până la maximulultimelor nouă luni în raport cu dolarul american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO