Business Internaţional

BCE trebuie să tipărească bani şi să cumpere titluri de stat după ce politicienii au lăsat-o singură în lupta cu criza

BCE trebuie să tipărească bani şi să cumpere titluri de stat după ce politicienii au lăsat-o singură în lupta cu criza

Autor: Gabriel Razi

07.12.2010, 23:49 20

Banca Centrală Europeană (BCE) a rămas singură în lupta cuextinderea crizei europene, după ce, la presiunea Germaniei,liderii politici de pe continent au decis să nu majoreze suma de750 de miliarde de euro pe care o are la dispoziţie FacilitateaEuropeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), plasa de siguranţăa Europei, scrie presa internaţională.

BCE va fi nevoită să accelereze campania de achiziţii deobligaţiuni, după ce în ultima săptămână a cumpărat de pe piaţătitluri ale ţărilor cu probleme în valoare de două miliarde deeuro, determinând randamentele obligaţiunilor emise de Madrid sauLisabona să scadă.

"Banca Centrală Europeană va face emisiune de monedă" pentru afinanţa achziţiile de obligaţiuni, explică analistul financiarDragoş Cabat, partener în compania de consultanţă Financialview."Credibilitatea UE este pusă înaintea finanţării unor economiifragile. BCE cumpără obligaţiuni de pe piaţă pentru a da un semnal,investitorii sunt asiguraţi că au un cumpărător, este o modalitatede a da asigurări, fapt ce îi determină pe investitori să cearăpreţuri mai mici", mai spune analistul.

BCE are două opţiuni pentru obligaţiunile pe care le adună de pepieţe: ori le revinde pe piaţă atunci când investitorii se vorcalma, ori le păstrează până la maturitate şi va recupera baniidirect de la guvernele emitente.

Dobânzile ramân sus

Chiar dacă au mai scăzut după intervenţia BCE, costurile la careSpania, Portugalia sau Italia se împrumută de pe piaţă rămânridicate.

Randamentele obligaţiunilor portugheze cu o maturitate de zeceani sunt de 6,13%, înregistrându-se o diferenţă 3,24% faţă detitlurile emise de Berlin, în timp ce obligaţiunile spaniole setranzacţionează cu randamente de 5,24%, având o diferenţă de 2,35%peste titlurile germane.

Cu toate că mai mulţi oficiali europeni, alături de şeful FMIDominique Strauss-Kahn, au cerut ca fondul de stabilitate să fiemajorat, Germania, care contribuie cel mai mult la orice fel deajutor financiar acordat celorlalte state europene, s-a opus.

Deşi Irlanda a evitat colapsul cu ajutorul unei injecţii de 85de miliarde de euro de la FMI şi UE, miniştrii de finanţe din zonaeuro susţin că Spania şi Portugalia au capacitatea de a-şi micşorasingure deficitele şi că fondurile de urgenţă de 750 de miliarde deeuro sunt suficiente pentru a contractara potenţialele derapaje dinaceste economii.

"Apreciem Spania pentru programele de reformă care au avut efectpe toate fronturile, pe cel fiscal, pe cel structural şi pe celfinanciar. În privinţa Portugaliei, salutăm bugetul adoptat pentru2011, dar aşteptăm accelerarea măsurilor de consolidare pentru caanul viitor să poată fi atins un deficit de 4,6% din PIB", spunecomisarul european Olli Rehn. "Pentru moment sumele suntsuficiente. Miniştrii de finanţe ai ţărilor din zona euro nu vor săinducă o stare de panică în piaţă. În caz contrar, investitorii arcrede ca un alt bailout este iminent. Este mai mult o deciziepolitică decât una economică", spune şi Cabat.

"EFSF va dedica Irlandei mai puţin de 10% din capacitate, ceeace înseamnă că vor rămâne suficiente resurse dacă alte state mai aunevoie de ajutor", precizează şeful instituţiei, Klaus Regling.

Eurobondurile nu sunt pe placul Germaniei

Primul-ministru luxemburghez şi ministrul de finanţe italianGiulio Tremonti au lansat ideea emisiunii de obligaţiuni comunepentru state din zona euro (eurobonduri), însă şi acest scenariu afost respins de Germania.

Premierul Angela Merkel se teme că astfel de mişcări ar pune şimai multă presiune pe contribuabilii celei mai mari economiieuropene.

Franţa, Germania, Olanda, Austria, Finlanda şi Luxemburg facparte din clubul select al ţărilor din zona euro pe care agenţiilede rating le-au cotat cu AAA, astfel având posibilitatea de agenera suficiente fonduri de pe piaţă pentru a salva economiileeuropene fragile.

Angela Merkel precizează că emisiunea de obligaţiuni comunepentru statele din zona euro ar nivela diferenţele dintre stateleeuropene, dându-le tot mai puţine opţiuni în privinţa gestionăriipropriilor finanţe publice.

"Evitarea efectului de contagiune se poate face prinîmbunătăţirea poziţiilor noastre bugetare pentru a putea atingeţintele fiscale propuse", spune comisarul european pentru problemeeconomice, Olli Rehn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO