Business Internaţional

BCE vede inflaţia cum creşte, dar nu poate majora dobânda încă

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

24.01.2011, 23:40 24

Temerile cu privire la inflaţie alimentate de creştereapreţurilor la alimente, petrol şi materii prime se intensifică lanivel mondial, determinându-l pe preşedintele Băncii CentraleEuropene Jean-Claude Trichet să semnaleze că ar putea majora rateledobânzii pe viitor chiar dacă unele ţări au fost slăbite puternicde criza datoriilor de pe continent, scrie The Wall Street Journal.

Trichet a avertizat că presiunile legate de inflaţia din zonaeuro ar trebui monitorizate îndeaproape şi i-a îndemnat pe toţibancherii centrali să se asigure că nu există efecte asuprapreţurilor locale.

"Toate băncile centrale, în perioade ca aceasta când existăriscuri inflaţioniste pe partea materiilor prime, trebuie să fiefoarte atente să nu existe efecte asupra preţurilor locale", adeclarat Trichet.

Avertizarea lui Trichet vine într-un moment în care temerilelegate de inflaţie sunt în creştere la nivel mondial.

Pieţe emergente cu un ritm rapid de creştere ca Brazilia şiChina se confruntă cu o inflaţie în creştere, iar cererea acestorapentru materii prime împinge în sus preţurile în alte părţi alelumii.

Comentariile lui Trichet survin în condiţiile în care BCEtrebuie să găsească un echilibru între criza datoriilor din Europade Sud şi Irlanda, redresarea robustă a Germaniei şi inflaţia încreştere din zona euro.

Luna trecută, rata inflaţiei anuală a urcat în mod neaşteptatpână la 2,2% în zona euro de la 1,9%, fiind prima dată în ultimiidoi ani când a fost depăşită ţinta BCE de sub 2%. Unii economiştispun că aceasta va depăşi 2,5% în următoarele două luni.

Discursul lui Trichet semnalează o trecere simbolică de lamentalitatea de criză ce a dominat politica BCE în ultimii trei aniînapoi la rolul tradiţional al băncii, de asigurare a stabilităţiipreţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO