Business Internaţional

Berlinul construieste un aeroport de 2 mld. euro

23.03.2006, 00:00 13

Batalia veche de un deceniu de a da capitalei Germaniei unificate un aeroport demn de pozitia sa a luat sfarsit recent, cand cea mai inalta curte administrativa a tarii si-a dat acordul pentru un proiect de 2 miliarde de euro. Aprobarea celui mai mare proiect de infrastructura de la reunificare a declansat o atmosfera de usurare printre politicienii de la Berlin si oamenii de afaceri din zona. Berlin-Brandenburg International (BBI) va genera 40.000 de noi locuri de munca, oferind un stimul economiei est-germane care nu a iesit inca din faza de depresiune, informeaza Financial Times.

"Aceasta este cea mai importanta decizie care a fost luata in timpul mandatului meu", a spus Klaus Wowereit, primarul Berlinului din 2001. "Daca decizia ar fi fost diferita, ar fi fost cea mai grea infrangere pe care a-si fi putut sa o sufar."

Judecatorii au impus, insa, conditii acestui proiect, inclusiv interzicerea zborurilor intre 12.00 si 5.00 AM, decizii ce ingreuneaza dorinta berlinezilor ca BBI sa depaseasca ca importanta aeroporturile din Frankfurt si Munchen.

Inaugurarea noului aeroport este programata pentru 2011 pe locatia aeroportului Schonefeld, o mica facilitate din sud-estul orasului.

Odata cu inchiderea micilor aerodromuri, Tegel si Tempelhof, ambele situate aproape de centrul orasului in fostele districte vestice, Berlinul va renunta la structura zborurilor mostenita din perioada celor 50 de ani de separatie.

"Pot spune ca decizia luata este cea mai benefica de la reunificare, pe termen lung", a spus Matthias Platzeck, prefectul landului Brandenburg, vastul stat rural care inconjoara Berlinul.

Berlinul a pierdut doua treimi din capacitatile de productie dupa caderea Zidului din urma cu 16 ani si economia sa a regresat cu o zecime in ultimii 10 ani. Rata somajului de 18% este cea mai mare dintre orasele germane.

Exemplele Frankfurtului si al micului oras Freising, pe teritoriul caruia este situat aeroportul din Munchen, au aratat ca prezenta unui mare aeroport international duce la o crestere substantiala a economiei locale.

"Aceasta decizie reprezinta o unda verde pentru investitorii asiatici si americani", a spus Peter Strunk, purtator de cuvant al Adlershof, cel mai mare parc stiintific si tehnologic din Germania.

"Pentru noi acesta reprezinta un punct de inceput", a declarat Strunk.

Cu boom-ul cunoscut de turism, Berlinul a inregistrat anul trecut 17 mil. pasageri, devenind al treilea aeroport, ca marime, din tara.

Oficialii berlinezi spera ca, prin constructia noului aeroport, Berlinul sa treaca pe primul loc in topul celor mai mari aeroporturi din Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO