Business Internaţional

BHP Billiton ar putea da peste 100 de miliarde de dolari pentru Rio Tinto

10.05.2007, 19:14 15

Rio Tinto, a treia mare companie miniera din lume, a anuntat ca nu a primit niciun fel de oferta de preluare din partea rivalei sale mai mari BHP Billiton, dupa ce speculatiile de pe piata referitoare la o posibila oferta au impins valoarea actiunilor companiei pana la un nivel record.
Oficialii BHP au refuzat sa comenteze. Rio, ale carei actiuni sunt tranzactionate si in Marea Britanie, are o valoare de piata de 106 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
BHP, cea mai mare companie miniera din lume, si-ar permite sa faca o oferta de peste 100 miliarde de dolari pentru Rio Tinto, reducand costurile cu 500 milioane de dolari, a declarat un analist al Citigroup pe 4 mai. In aceasta saptamana, Alcoa a depus o oferta in valoare de 26,9 miliarde de dolari pentru Alcan, in scopul crearii celui mai mare producator de aluminiu din lume, in contextul in care cresterea preturilor metalelor din ultimii cinci ani genereaza oferte de preluare in acest sector.
"Ar exista sinergii uriase intre cele doua companii", a declarat Neil Boyd-Clark, din cadrul ABN Amro Asset Management din Sydney.
Actiunile Rio, cu sediul in Londra, au crescut cu 181 pence, sau 5,5%, pana la 3.486 pence. Acestea au inregistrat cea mai dramatica crestere din 3 aprilie 2000 incoace pe bursa australiana. Oficialii companiei au declarat ca nu exista nici un alt motiv pentru cresterea inregistrata de actiunile sale.
Actiunile BHP au avansat cu 25 pence, sau 2,1%, pana la 1.210 pence in Londra, inregistrand o crestere de 2,4% in Sydney. BHP are o valoare de piata de 145 miliarde de dolari.
In cazul in care ar fi incheiata, tranzactia dintre cele doua companii ar fi a treia pe plan global din punctul de vedere al valorii, dupa preluarea de catre America Online a Time Warner in 2000, si oferta depusa de Vodafone, in valoare de 148 mld. dolari, pentru Mannesmann in 1999. In decursul intregului an 2006, au fost incheiate 1.145 de tranzactii in industria miniera, industrie evaluata la 176,5 mld. dolari.
"Analizam tot felul de posibilitati", a declarat Chris Lynch, presedinte in cadrul BHP, in legatura cu o posibila oferta pentru Rio Tinto. "Nu dorim sa comentam in legatura cu tinte specifice", a adaugat el.
BHP ar putea rambursa suma legata de preluarea Rio Tinto in cinci, pana la sase ani, a declarat Clarke Wilkins, analist in cadrul Citigroup. BHP, care si-ar putea reduce costurile in urma achizitionarii Rio Tinto, ar trebui sa plateasca o suma cu 30% mai mare decat pretul actiunilor Rio Tinto, a adaugat el. Tranzactia ar putea genera castiguri pe actiune incepand cu anul viitor, a continuat el.
Totusi, intarirea pozitiei pe piata minereurilor de fier ar reprezenta un obstacol important in calea fuziunii BHP cu Rio, arata Citigroup. Rio este al doilea mare exportator de minereu de fier din lume, iar BHP este al treilea.
Anglo-American, a doua mare companie miniera din lume, Xstrata si Cia Vale do Rio Doce ar reprezenta alti potentiali ofertanti, a mai aratat Citigroup.
Pe plan global, companiile miniere sunt in cautare de active in incercarea de a face fata cererii in crestere rapida de marfuri, in special din China. In acest an au fost inregistrate 473 de tranzactii sau oferte in cadrul industriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO