Business Internaţional

Biroul ministrului francez de finante, perchezitionat de procurori

30.06.2005, 18:38 15

Procurorii au inspectat birourile Ministerului de Finante francez in ceea ce a insemnat apogeul cercetarilor criminalistice legate de compania chimica Rhodia, relateaza The Wall Street Journal Europe.

Anchetatorii au descins si la birourile Rhodia din suburbiile Parisului. Procurorii publici incearca sa afle daca Rhodia a inregistrat gresit in conturi rezultatele financiare, oferind astfel investitorilor informatii false intre anii 1999 si 2004.

Ministrul finantelor, Thierry Breton, a fost directorul si presedintele comisiei de audit a companiei in perioada dintre aprilie 1998 si septembrie 2002, dar neaga ca ar fi fost martor sau ar fi participat la orice fel de ilegalitati in timpul mandatului sau in conducerea executiva a Rhodia. Ministrul francez se afla la New York cu probleme legate de Organizatia Natiunilor Unite in timp ce anchetatorii investigau birourile ministerului pe care il conduce.

Nu este destul de clar insa ce cautau procurorii sau daca au luat anumite materiale. Un purtator de cuvant al ministerului a confirmat perchezitia, dar a refuzat sa ofere detalii despre aceasta. Un alt purtator de cuvant, de aceasta data al companiei, a confirmat la randul sau prezenta procurorilor la sediul central al Rhodia, sustinand ca acesta colaboreaza in totalitate cu autoritatile.

Investigatiile criminalistice care au condus la perchezitiile din aceasta saptamana au fost cauzate de mai multe plangeri depuse atat in 2003, cat si in 2004 de Eduard Stern, bogatul bancher francez care a fost ucis de amanta lui la inceputul acestui an, si de un alt investitor din Franta, Hughes de Lasteyrie. Cei doi au pierdut sume insemnate de bani in urma investitiilor in actiuni Rhodia. Averea lui Stern s-a diminuat cu aproximativ 60 de milioane de dolari ca urmare a investitiei in valoare de 68 de milioane de dolari realizata in anul 1999. La randul sau, de Lasteyrie a pierdut aproape 40 de milioane de euro dupa ce a achizitionat actiuni Rhodia la sfarsitul anului 2001.

Autoritatea Pietelor Financiare (AMF), organismul ce reglementeaza bursele de actiuni din Franta, a realizat propriile investigatii in acest caz, in urma carora l-a absolvit de orice vina pe ministrul Breton.

Cercetarile AMF se intind insa numai pe perioada dintre anii 2002 si 2004, pe motiv ca perioada maxima prevazuta de statut pe parcursul careia poate sa faca cercetari retrospective este de trei ani. Dovezile aduse de procurori acopera o perioada mai mare, incluzand toti anii in care Breton a fost membru al conducerii executive a companiei Rhodia. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO