Business Internaţional

BIS: Volumul creditelor noi destinate pietelor emergente, in crestere cu 47% in 2006

BIS: Volumul creditelor noi destinate pietelor emergente, in crestere cu 47% in 2006

Bancile au finantat pietele emergente din Europa mai mult decat pe cele asiatice

12.06.2007, 17:35 17

Pietele emergente au primit 341 de miliarde de dolari sub forma de credite in 2006, in crestere cu 47% fata de anul anterior, volumul creditelor contractate in tarile europene aflate in dezvoltare atingand un nivel record, indica Banca Reglementelor Internationale (BIS), conform Bloomberg.
Investitiile si creditarea cunosc o crestere accelerata in Europa de Est, generand o majorare a salariilor si cheltuielilor consumatorilor, in contextul in care opt tari au devenit membre ale Uniunii Europene in 2004 si inca doua au fost admise in acest an.
Peste 60% din volumul creditelor noi avand drept tinta pietele emergente s-au indreptat catre tari europene in ultimele trei luni ale anului trecut, conform unui raport publicat recent de BIS.
"Pietele emergente din Europa le-au devansat pe cele asiatice, devenind tinta principala a creditelor acordate de bancile care raporteaza BIS", se arata in raportul BIS.
Volumul creditelor contractate de tarile emergente din Asia a ramas neschimbat, arata BIS.
Thailanda a asistat la o incetinire a ritmului intrarilor de capital sub forma de noi credite din cauza controalelor instituite in luna decembrie de banca centrala a acestei tari asupra investitiilor din strainatate. Aceste controale au fost eliminate in mare parte in martie.
BIS arata ca intrarile de capital sub forma de noi credite in Europa au fost impulsionate intr-o mai mare masura de creditele acordate unor tari ca Romania, Malta, Ucraina si Cipru, decat de cele primite de Rusia, Turcia, Polonia si Ungaria.
Creditele contractate in euro le-au devansat pe cele in dolari in regiune, se arata in raportul BIS, banca ce a fost creata in anul 1930 pentru monitorizarea pietelor si promovarea cooperarii dintre bancile centrale.
Creditele contractate in euro au reprezentat 40% din total, comparativ cu 31% in cazul celor contractate in dolari.
BIS arata ca volumul creditelor contractate de pietele emergente a avansat cu 96 de miliarde de dolari in ultimele trei luni ale anului.
Africa si Orientul Mijlociu au primit 24% din volumul total de noi credite, iar America Latina 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO