Business Internaţional

BM: Economiile din Est vor scadea cu 1,6%

22.06.2009, 16:41 11

Banca Mondiala (BM) a anuntat ca recesiunea actuala va afecta in acest an economia mondiala mai puternic decat prevazuse in luna martie si a avertizat ca iesirile de capital din statele emergente vor ridica numarul celor care traiesc sub limita saraciei, precum si pe cel al somerilor.

Economiile tarilor emergente din Europa si Asia Centrala se vor contracta cu 4,7% in acest an, cea mai puternica scadere economica inregistrata in randul regiunilor cu state emergente, potrivit Bancii Mondiale, care crede ca motivele ce stau in spatele acestei evolutii slabe sunt inasprirea procesului de creditare si scaderea cererii pentru export, scrie Bloomberg.
"Socurile postcriza vor continua sa exercite presiuni dureroase asupra perspectivelor de crestere din Europa si Asia Centrala", potrivit unui raport al bancii cu sediul la Washington, care a fost creata in 1944 si al carei principal rol este sa reduca nivelul saraciei la nivel mondial.
In Europa Centrala si de Est contractia va fi de 1,6%, in timp ce Comunitatea Statelor Independente, care cuprinde fostele state sovietice din Asia Centrala, va cunoaste o scadere economica de 6,2%, potrivit aceleiasi surse. Un declin economic chiar mai puternic se va vedea in Rusia, unde economia se va contracta cu 7,5%. Regiunea va reveni pe plus in 2010, cand va inregistra o rata de crestere de 1,6%, potrivit raportului.
"Nevoia de finantare din regiune este asteptata sa se mentina la niveluri ridicate, in principal din cauza deficitelor de cont curent masive", potrivit Bancii Mondiale. "Criza prelungita a creditarii, recesiunea acuta din zona euro si contractarea puternica a economiei Rusiei vor continua sa faca presiuni asupra conturilor curente ale unor state".
Estimarile bancii pentru Rusia sunt mai putin optimiste decat cele ale FMI din 1 iunie, cand Fondul vorbea de o scadere economica de 6,5%, si decat cele ale Bancii Mondiale din luna martie cand era previzionata o contractare de 4,5%. Banca se asteapta ca economia Rusiei sa revina anul viitor pe crestere, de respectiv 2,5%.
Economia mondiala se va contracta cu 2,9% in 2009, comparativ cu estimarile initiale care prevedeau un declin de 1,7%, potrivit institutiei cu sediul la Washington. Anul viitor economia va urca cu 2%, previziuni in scadere, dupa ce initial se estimase o crestere de 2,3%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO