Business Internaţional

BNP Paribas e in vizorul procurorilor americani

07.04.2004, 00:00 11



Procurorii newyorkezi ancheteaza cazul BNP Paribas SUA, filiala a gigantului bancar francez, ca urmare a unor zvonuri potrivit carora persoane din conducerea bancii sunt implicate in practici bancare suspecte, in baza unor informatii oferite de cativa angajati ai bancii.



Eduard V. Canale, presedinte al BNP Paribas, fost responsabil cu plasarea activelor companiilor cu probleme sau falimentare, a fost demis, iar cercetarile continua.



Procurorii au fost informati ca grupul nu si-a verificat conturile interne in ultimii trei ani, iar in ultimele sase luni, cel putin 4 milioane de dolari nu se regaseau in bilant.



Janine Haas, director de comunicare in New York, a declarat: "BNP Paribas revizuieste activitatile anumitor angajati ai companiei privitor la folosirea fondurilor bancare. Cooperam intens in cercetarile guvernamentale asupra partilor implicate si de aceea nu putem comenta mai mult pe marginea investigatiilor". Ea a afirmat ca banca si-a inceput ancheta in februarie.



Persoane interogate declara ca activitatile desfasurate de cel putin cateva cadre superioare sunt examinate cu minutiozitate, dar oficialii biroului de investigatii refuza sa comenteze.



BNP Paribas este printre cele mai importante bani europene cotate la bursa si a noua banca din lume. In America de Nord, banca ofera servicii comerciale, de investitii si de brokeraj, si a cunoscut o dezvoltare intensa in zona datorita filialei Banc West Corporation. Presedintele BNP Paribas pentru America de Nord este Everett Schenk.



Activele companiilor cu probleme pe care BNP Paribas le cumpara si le vinde atat in interes propriu cat si pentru clientii sai institutionali se tranzactioneaza sporadic si sunt dificil de evaluat. Spre deosebire de piata bursiera, unde preturile sunt stabilite la vedere de catre investitori, tranzactionarea acestor titlurilor de creanta nu este transparenta.



Canale refuza sa comenteze investigatiile. El s-a alaturat Paribas in 1992, fusese presedintele unui fond privat de economii si investitii, si este fondatorul si managerul unui fond de plasare a activelor unde a investit capital in numele BNP Paribas.



Pe laanga resedinta sa din Huntington, Canale mai detine o casa in Sag Harbor, Long Island, pe care a cumparat-o in august cu 1,4 milioane de dolari si un vas de croaziera numit Salacia.



Acuzatiile de practici bancare neprofesioniste au fost aduse in februarie de catre un lucrator care a tinut sa isi pastreze anonimatul. Acesta l-a contactat pe Davis Chacon, fost vice presedinte si broker la Salomon Smith Barney.



Chacon a fost concediat de la Salomon Smith Barney in iulie 2004, dupa sase luni de cand incepuse sa raporteze superiorilor sai activitati care i se pareau dubioase. El a intentat un proces impotriva Salomon Smith Barney, actualmente in derulare. De atunci, Chacon afirma ca a fost sunat frecvent de angajati ai companiilor de servicii financiare care observau practici dubioase si doreau sa le denunte. Un asemenea telefon a venit in februarie din partea angajatului BNP Paribas. Doi alti angajati ai bancii au facut acelasi lucru, dupa care Chacon a contactat departamentul juridic al bancii.



In timpul vacantei sale la Paris din martie, Chacon s-a intalnit cu oficiali ai bancii si le-a adus la cunostinta acuzatiile angajatilor, fara sa mentioneze nici un nume si le-a solicitat sa nu existe repercursiuni asupra acestora. In replica, purtatoarea de cuvant a bancii a cerut angajatilor sa reclame practicile suspecte in mod direct, fara intermediari.



Chacon a afirmat ca din cauza birocratiei si a mediului politic, practicile inadecvate nu sunt raportate pentru a fi corectate. "Suntem cu totii platiti ca sa facem tot ce putem pentru a rezolva problemele si pentru a imbunatati activitatile, fara a tine cont de consecinte", a mai adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO