Business Internaţional

BP, compania care se incalzeste pe masura ce temperaturile scad

08.01.2004, 00:00 10



Previziunile meteorologice ce anunta scaderea temperaturilor in Statele Unite incalzesc sufletul unui director de companie ce va petrece cea mai mare parte a anului 2004 in temperata si umeda Mare Britanie.



Lord Browne, director executiv al British Petroleum, va avea mult mai mult de castigat de pe urma iernii geroase de peste Atlantic decat multi dintre rivalii sai din cauza expunerii foarte mari a grupului pe care-l conduce, ce-si are sediul in Marea Britanie, fata de Statele Unite in ceea ce priveste gazele naturale, ce sunt folosite pentru incalzire.



Previziunile meteorologice ce anunta scaderea drastica a temperaturilor in urmatoarele doua saptamani in Statele Unite au determinat o crestere a preturilor la petrol si gaze naturale.



Pentru BP, insa, Craciunul a sosit la inceputul lunii decembrie, cand cea mai mare parte a coastei de est a Statelor Unite a fost acoperita de zapada, ceea ce a dus la cresterea valorii actiunilor grupului. Aceasta crestere a survenit dupa un an dificil, un an in care pretul actiunilor grupului ameninta sa ramana neschimbat in ciuda valorilor record ale preturilor la petrol.



Momentul sosirii iernii este extrem de prielnic pentru BP, estompand temerile legate de operatiunile desfasurate de companie in Rusia. Deteriorarea rapida a climatului de investitii din aceasta tara ar putea afecta in mod serios grupul BP, ce a creat in acest an un parteneriat in valoare de 8 miliarde de dolari cu compania rusa TNK.



In incercarea sa de a pune capat dominatiei celui mai bogat rus, Mihail Hodorkovski, Kremlinul a depus eforturi in sensul anularii fuziunii dintre Iukos si Sibneft. Impreuna, aceste doua companii ar fi creat cea mai mare companie petroliera a tarii.



Steve Turner, din cadrul Commerzbank, observa ca BP ar trebui sa fie grupul petrolier occidental cel mai afectat de masurile represive luate de Moscova impotriva oligarhului, arestat cu ceva timp in urma, de amenintarea legata de majorarea taxelor si de alegerea unei Dume cu inclinatii nationaliste.



Totusi, Turner se declara surprins de masura foarte mica in care actiunile BP au fost afectate de aceasta combinatie de factori.



Intre timp, BP se va implica si mai mult in Rusia. Pana acum, insa, problemele Rusiei au avut un impact limitat asupra BP, operatiunile de productie desfasurate de grup in aceasta tara reprezentand numai 15% din intreaga productie a grupului, iar cele de rafinare numai 9%.



"Nu putem ignora problemele cu care se confrunta Rusia," a declarat Finlay MacDonald, din cadrul Britannic Asset Management, unul din actionarii BP.



Acesta remarca faptul ca scenariul cu cele mai grave consecinte ar fi renationalizarea resurselor naturale ale Rusiei.



Pentru moment, Moscova isi intareste controlul asupra industriei, insa observatorii cred ca guvernul va inceta sa emita masuri atat de restrictive ce ar putea indeparta investitorii si opri cresterea economica.



Actionarii BP se abtin de la a face orice comentariu cu privire la decizia lui Browne de a investi in Rusia, spunand ca aceasta nu va putea fi judecata decat peste cativa ani. Deocamdata, tot ce pot face actionarii este sa spere ca acesta este unul din riscurile pe care Browne si le-a asumat fara a da gres in ultima instanta.



BP va dezvalui vineri cat de importante sunt preturile la gazele naturale de pe piata americana pentru castigurile sale, in momentul in care isi va face publice rezultatele inregistrate pe trimestrul patru. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO