Business Internaţional

Brazilia a întrecut Marea Britanie şi a devenit a şasea economie ca mărime din lume

Brazilia a întrecut Marea Britanie şi a devenit a şasea economie ca mărime din lume

Autor: Andreea Mindrila

08.03.2012, 00:02 2371

Brazilia a depăşit Marea Britanie şi a devenit a şasea economie ca mărime din lume chiar dacă principalul motor de creştere economică din America de Sud a încetinit brusc anul trecut, înregistrând una dintre cele mai slabe performanţe din ultimul deceniu, scrie Financial Times.

Produsul Intern Brut s-a majorat anul trecut cu 2,7%, o treime din ritmul de creştere din 2010 şi cel mai scăzut avans de după 2003. Economia a stagnat în a doua jumătate a anului pe fondul eforturilor gu­ver­nului de a controla inflaţia şi al neîncrederii generale alimentate de criza din zona euro. "În cazul în care criza nu s-ar fi înrăutăţit în al doilea trimestru, creş­terea economică în 2011 s-ar fi apropiat de 4%", apre­ciază ministrul brazilian de finanţe Guido Mantega.

Economia braziliană a fost mai mare decât cea a Marii Britanii, de 2.420 mld. dolari, cu aproape 49,2 mld. dolari anul trecut, calculul făcânduse pe baza pre­ţurilor de piaţă şi a cursului mediu anual de schimb, spune Tim Ohlenburg, senior economist la Centrul de Cercetare Economică şi de Afaceri. "Este o evoluţie destul de naturală. Brazilia are o populaţie numeroasă, foarte multe resurse naturale şi o industrie locală puternică", adaugă Ohlenburg.

Încetinirea creşterii economice în Brazilia vine pe fondul scăderii ritmului de creştere din ţările dezvoltate ale lumii. În China, avansul PIB-ului s-a redus de la 10,3% în 2010 la 8,9% anul trecut, premierul Wen Jiabao anunţând recent o ţintă de creştere de 7,5% pentru acest an. În India, avansul eco­nomic s-a redus din vară, guvernul aşteptându-se la o creştere a PIB-ului de 6,9% pentru anul fiscal care se în­cheie în luna martie, comparativ cu estimările an­te­ri­oare de 9%. În Rusia, preţul ridicat al petrolului a im­­pulsionat economia, dar ritmul de creştere al PIB-ului încetineşte. Economiştii estimează că în acest an economia braziliană se va majora cu 3,3%, iar în 2013 va creşte cu 4,15%.

Cea mai mare pondere, de 25%, în economia braziliană o au agricultura şi procesarea produselor alimentare. Aceste segmente participă cu 36% la exporturi, notează The Guardian. În ultimii douăzeci de ani, Brazilia a devenit cel mai mare producător din lume de trestie de zahăr, cafea şi fructe tropicale şi are cel mai numeros efectiv de bovine de pe planetă, de 170 milioane de animale, cu 50% mai mare decât SUA. Analiştii estimează că petrolul va deveni cea mai importantă resursă pentru export considerându-se că rezervele ţării le egalează pe cele deţinute de Norvegia şi Marea Britanie în Marea Nordului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO