Business Internaţional

Brazilia: cresterea economica din ultimii ani a dus la o explozie a clasei de mijloc

29.05.2008, 13:25 84

In vreme ce consumatorii americani au inceput sa stranga cureaua, brazilienii cheltuiesc de parca in portugheza n-ar exista un cuvant pentru "recesiune".
Americanii din clasa de mijloc sunt cuprinsi de un val de temeri, iar clasa de mijloc a Braziliei este in continua dezvoltare. Chiar si unii dintre americanii care indeplinesc criteriile de creditare obtin un credit ipotecar foarte greu - sau deloc - in timp ce brazilienii se imprumuta ca niciodata pana acum, scrie International Herald Tribune.
"Pana acum situatia era de asa natura incat daca America stranuta, Brazilia facea pneumonie. Acum lucrurile nu mai stau asa", spune Marcelo Carvalho, director executiv la Morgan Stanley in Brazilia.
Datorita unei stabilitati economice si unei vitalitati nou dobandite in majoritatea regiunii, America Latina pare mult mai putin legata de evenimentele din SUA. "Se petrece o decuplare. Economia braziliana creste intr-un ritm alert, iar SUA sunt, in viziunea noastra, deja in mijlocul unei recesiuni", spune Carvalho.
Economia Braziliei creste datorita mai multor factori. Preturile mari ale bunurilor de larg consum, stimulate de cererea mare din China, au adus incasari mari si au creat noi locuri de munca.
Numarul investitiilor straine s-a dublat anul trecut, ajungand la 34,6 miliarde de dolari (21,96 miliarde de euro), majoritatea pe bursa, piata de capital braziliana avand unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din intreaga lume. Moneda nationala este puternica si a atins recent un maxim al ultimilor noua ani in fata dolarului, si probabil va continua sa se aprecieze, data fiind decizia firmei de rating Standard & Poor's de a creste ratingul de investitii al Braziliei.
Inflatia, care la sfarsitul anului trecut era de 4,5%, este tinuta sub control, iar economia a avut un ritm de crestere sustinut, daca nu chiar spectaculos, datorita managementului bun al presedintelui Luiz Lula da Silva. Programul sau de asistenta a facut ca populatia saraca sa aiba destui bani de cheltuit. Salariile cresc, iar rata somajului este in scadere. Pe scurt, brazilienii au mai multi bani. Da Silva numeste asta un miracol, dar, in realitate, este ceva ce Americii Latine i-a lipsit multa vreme: increderea.
In conditiile in care atat guvernul, cat si analistii din strainatate insista ca economia poate rezista efectelor unei incetiniri a ritmului de crestere la nivel global, bancile si companiile acorda consumatorilor credite pe perioade mai indelungate ca niciodata. In acelasi timp, clasa de mijloc, din ce in ce mai sigura pe sine, este destul de increzatoare pentru a contracta credite in asemenea masura incat consumul domestic a devenit primul factor care sta la baza cresterii economice a Braziliei, diminuand efectele crizei din SUA.
Datorita cresterii economice si celei de pe piata creditelor, bunuri precum locuintele, automobilele sau produsele electronice sunt acum accesibile unui numar de brazilieni cu 20 de milioane mai mare decat pana acum, estimeaza Erico Ferreira, presedintele Asociatiei Nationale de Credit, Finantari si Investitii. "Oamenii care inainte nu erau consumatori acum sunt. Toata lumea castiga mai mult, iar daca vrei un credit, il poti primi", spune el.
Un drum la orice mall sau dealer de automobile dovedeste ca situatia sta chiar asa cum spune Ferreira. Magazinele sunt pline de clienti dornici sa cheltuiasca. Numarul vanzarilor de aparate electrocasnice a crescut cu 17% anul trecut, cel al vanzarilor de telefoane mobile a urcat cu 21%, iar numarul vanzarilor de laptopuri si televizoare cu plasma si cristale lichide aproape ca s-a triplat.
Pentru bunuri precum masinile sau casele, unde rareori se plateste cu bani lichizi, cifrele sunt si mai graitoare. Numarul caselor cumparate cu ajutorul unui credit a crescut cu 72% anul trecut, atingand un maxim istoric, iar totalul banilor imprumutati pentru cumpararea unei masini a crescut cu 45%. Conform spuselor economistilor, explozia de pe piata creditelor este un fenomen regional.
Desi tarile din America Latina nu au o traditie indelungata in ce priveste creditele, numarul imprumuturilor acordate creste rapid, spune economistul argentinian Gregorio Goity. "Totalul este scazut pentru ca nivelul de la care s-a pornit este mic. Nu-mi vine in minte un sector care nu este in crestere. Oameni care nu aveau un frigider, o masina de spalat, o centrala termica sau un aparat de aer conditionat isi pot cumpara acum toate aceste lucruri, imbunatatindu-si considerabil calitatea vietii", afirma Goity.
Presedintele Da Silva, impreuna cu economistii, este de parere ca motivul este schimbarea modalitatii de plata. Pana nu demult, ratele dobanzii erau atat de ridicate, iar economia Braziliei atat de imprevizibila incat bancile nu acordau imprumuturi pe termen lung.
Ratele dobanzii se situau la 25% cand de Silva a preluat conducerea in 2003 si, cu un an mai tarziu, au scazut la 11,25%, totusi situandu-se inca printre cele mai ridicate din lume, desi considerate scazute dupa standardele Braziliei. Desi temerile privind inflatia au facut banca centrala a Braziliei sa majoreze rata dobanzii de referinta cu 0,5% luna trecuta, prima crestere din ultimii doi ani, dobanzile pe care le platesc cei mai multi dintre consumatori raman rezonabile.
O rata ipotecara obisnuita este de 12% pe an, un credit pentru cumpararea unei masini are o rata anuala de aproximativ 14%, iar pentru creditele pentru nevoi personale dobanzile variaza intre 42% si 43%, spune Felix Cardamone, presedintele Asociatiei Companiilor de Credit si Servicii Financiare. Creditele ipotecare pot fi achitate pe o perioada de pana la 30 de ani, cele pentru automobile in sapte ani, iar imprumuturile contractate pentru cumpararea unui computer sau aparat electrocasnic pot fi achitate in doi ani.
"Exista doua miracole care stau la baza acestei situatii: cresterea veniturilor si cresterea numarului de rate lunare prin care se poate achizitiona un bun", spunea Da Silva luna trecuta, adaugand: "Ce a facut industria de automobile? A crescut numarul ratelor de la 36 sau 24 la 72 sau 82. Si ce s-a intamplat? A aparut riscul ca industria sa atinga capacitatea maxima pana anul viitor. Oamenii stau la rand sa-si cumpere o masina."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO