Business Internaţional

Brexitul face din Agenţia Europeană pentru Medicamente cea mai râvnită instituţie de reglementare din UE

Brexitul face din Agenţia Europeană pentru Medicamente...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.11.2016, 00:00 449

Brexitul i-a adus în centrul atenţiei pe bancheri. Ei sunt regi în lumea banilor şi toată lumea iubeşte să-i urască.

Tot ei au avertizat foarte gălăgios că vor pleca din Londra dacă Marea Britanie iese din UE, iar mulţi politicieni europeni au lăsat impresia că îi curtează pentru a-i atrage la ei în ţară.

Însă instituţia de reglementare a pieţei medicamentelor din UE este cea pe care multe dintre guvernele europene încearcă să o gonească din Londra şi să o atragă la ele acasă, scrie Bloomberg. Deocamdată capitala Marii Britanii găzduieşte Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM), care cu aproape 900 de angajaţi supraveghează siguranţa medicamentelor vândute în UE, o piaţă cu peste 500 de milioane de consumatori. După Brexit, UE ar putea căuta să-şi mute agenţia într-un stat membru.

Politicieni din ţări precum Suedia, Franţa, Danemarca, Ungaria şi Bulgaria tatonează deja terenul. Pe lângă prestigiu, relocarea agenţiei în ţara lor aduce şi beneficii economice. Angajaţii AEM sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care poate primi, de asemenea, totul sau o parte din ce se plăteşte pentru închirierea birourilor.

Pot beneficia, de asemenea, afacerile locale precum organizatorii de conferinţe şi hotelurile.

Marea Britanie nu va renunţa uşor la AEM. De fapt nu vrea deloc să renunţe la agenţie şi are motive întemeiate: birourile se află în apropierea propriei Agenţii de reglementare pentru medicamente şi produse de îngrijire a sănătăţii. Experţii instituţiei britanice execută o treime din activităţile AEM. Dacă se mută, agenţia va trebui să ceară experţi din alte state.

Unii producători farma precum GlaxoSmithKline, companie cu sediul la Londra, se plâng că relocarea agenţiei va cauza Ñperturbări uriaşeî în condiţiile în care o mare parte din angajaţi va trebui să se mute.

Pentru producătorii scandinavi de medicamente, perturbările sunt un preţ pe care ar fi dispuse să-l plătească. Novo Nordisk, cel mai mare producător de insulină din lume, ajută guvernul danez să promoveze Copenhaga, care găzduieşte deja birourile europene ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. ÑEste evident că politicienii noştri ar trebui să câştige AEM pentru Copenhagaî, spune Mads Krogsgaard Thomsen, director de top la Novo Nordisk. Bulgaria, Croaţia, România, Cipru şi Slovacia nu au nicio agenţie UE. Viceministrul de externe al Lituaniei Raimundas Karoblis a explicat că a avea cel puţin o agenţie europeană este o prioritate pentru aproape toate statele UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO