Business Internaţional

Britanicii de la HSBC pregatesc o oferta pentru Societe Generale

Britanicii de la HSBC pregatesc o oferta pentru Societe Generale

Michael Geoghegan, directorul executiv al HSBC, ar putea muta sediul bancii in Franta daca va cumpara Societe Generale

08.02.2008, 16:35 11

Actiunile Societe Generale au avansat ieri pe baza speculatiilor conform carora banca britanica HSBC ar putea depune o oferta de preluare, in ciuda dorintei guvernului francez de a pastra SocGen in mainile francezilor, scrie International Herald Tribune.
Speculatiile au aparut in contextul in care boardul SocGen pregatea o intrunire pentru a lua in discutie planurile de a vinde mai multe actiuni ca parte a eforturilor de respingere a oricarei oferte ostile.
SocGen este nerabdatoare sa finalizeze o emisiune de actiuni in valoare de 5,5 mld. euro, la doua saptamani dupa ce l-a facut responsabil pe unul dintre traderii sai pentru pierderi de aproape 5 miliarde de euro. Vanzarea de actiuni a fost in intregime subscrisa, insa importante semne de intrebare persista pentru ca amploarea pierderilor din tranzactionare suferite de banca si expunerea acesteia fata de creditele ipotecare subprime din Statele Unite sunt inca necunoscute.
Banca de investitii Merrill Lynch sugera recent ca operatiunile de reducere a valorii contabile a activelor (writedown) de 2,05 miliarde de euro avand legatura cu creditele subprime pe care SocGen le-a anuntat in ultimele saptamani ar putea fi revizuite pana la 5,5 mld. euro.
"Sunt necesare informatii mai exacte. Problema boardului este sa-i convinga pe actionari sa subscrie", a declarat Pierre Flabee, analist in cadrul Landsbanki Kepler din Paris.
Din cauza acestei nesigurante privitoare la bilantul SocGen, potentialii ofertanti ar putea ramane in expectativa pana cand auditorii vor aproba castigurile bancii pe anul trecut pe 20 februarie, spun analistii.
Totusi, analistii Merrill Lynch au emis recent un raport in care sustin ca o oferta venita din partea HSBC, cea mai mare banca europeana din punctul de vedere al activelor, ar avea logica. Citigroup indicase de asemenea HSBC luna trecuta drept posibil ofertant. HSBC si-ar putea majora veniturile de pe pietele emergente si din investment banking in urma unei oferte pentru SocGen, sustin analistii Merrill Lynch.
In urma combinatiei, HSBC ar beneficia de divizii cu cresteri puternice in Africa de Nord si Europa de Est.
"O combinatie dintre HSBC si SocGen ar avea logica", a declarat John-Paul Crutchley, analist in cadrul Merrill, adaugand ca HSBC ar putea plati pana la 126 de euro pe actiune.
Actiunile SocGen au urcat cu 3,2%, pana la 81,75 euro la Paris. Titlurile bancii au scazut cu 17% in acest an, evaluand banca la 38 mld. euro.
In urma combinatiei ar lua nastere cea mai mare banca a lumii, se arata in raportul Merrill. Michael Geoghegan, directorul executiv al HSBC, ar putea muta sediul in Franta pentru a castiga sprijinul guvernului francez, a aratat Crutchley.
Stephen Green, presedintele HSBC, declara in noiembrie ca banca doreste sa-si impulsioneze profitul brut obtinut pe pietele emergente pana la aproximativ 60% de la 50%.
Printre alti posibili ofertanti pentru o parte sau intreaga SocGen se numara Credit Agricole (Franta), Unicredit (Italia), Banco Santander (Spania) si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (Spania), anunta Citigroup pe 28 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO