Business Internaţional

Britanicii nu sunt pregatiti pentru adoptarea euro

16.05.2003, 00:00 14

Cancelarul englez Gordon Brown a ajuns al concluzia ca britanicii nu sunt pregatiti pentru adoptarea euro, pentru ca nu au trecut cele cinci teste economice ale sale, relateaza BBC. Detaliile anuntului oficial, asteptat saptamana viitoare, sunt inca dezbatute impreuna cu primul ministru Tony Blair.
In plus, cei mai multi dintre cetatenii britanici se opun aderarii tarii lor la zona euro si la sporirea prerogativelor Uniunii Europene, potrivit rezultatelor unor sondaje date publicitatii ieri de presa britanica.
Potrivit publicatiei Daily Telegraph, guvernul de la Londra ar avea de pierdut daca ar organiza un referendum privind introducerea monedei euro, insa cei mai multi dintre cetateni doresc organizarea unui referendum inainte de adoptarea unei Constitutii europene.
Potrivit sondajului YouGov, publicat de Daily Telegraph, doi alegatori din trei apreciaza ca Marea Britanie trebuie sa ramana independenta si sa nu se implice intr-o Europa si mai stricta. Dintre persoanele intervievate, 83% apreciaza ca deciziile de acest gen trebuie adoptate prin referendum, in timp ce 77% considera ca Marea Britanie este "santajata" sa devina un stat european in toate domeniile.
Impotriva introducerii monedei euro ar vota 60% dintre britanici, in timp ce doar 31% sunt in favoarea monedei europene.
Un alt sondaj de opinie publicat de cotidianul de dreapta The Sun, realizat pe un esantion de 1.005 persoane, arata ca 81% dintre britanici nu stiu nimic despre Conventia pentru Viitorul Europei, care, in timpul summitului UE din luna iunie, din Grecia, va prezenta proiectul final al unei Constitutii europene. Dintre cei care au cunostinta de existenta acesteia, 83% nu inteleg despre ce este vorba, iar 60% nu sunt de acord cu sporirea autoritatii Uniunii Europene.
De altfel, 84% dintre persoanele intervievate de The Sun solicita organizarea unui referendum inainte ca Marea Britanie sa aprobe un nou tratat european. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO