Business Internaţional

British Airways are pierderi zilnice de 10 mil. euro din cauza noilor proceduri de securitate

16.08.2006, 18:28 17

Compania aeriana considera ca au fost anumite situatii in care ar fi putut efectua zboruri, dar BAA, operatorul aeroportului londonez Heathrow, le-a oprit. British Airways ar putea cere despagubiri dupa haosul creat.
Oficialii British Airways (BA) au anuntat ca ar putea cere despagubiri din partea operatorului de aeroporturi BAA, cel care administreaza aeroportul Heathrow, dupa ce masurile de securitate impuse pentru transportul aerian au provocat sute de anulari ale zborurilor catre diferite destinatii, scrie BBC News.
Presedintele BA, Willie Walsh, si-a exprimat nemultumirea fata de modul in care BAA a procedat in legatura cu dejucarea atentatelor teroriste din Londra, subliniind ca operatorul britanic nu are "un plan adecvat" de solutionare a situatiilor de criza. Incepand de joia trecuta, linia aeriana a fost nevoita sa anuleze 700 de zboruri de pe aeroportul Heathrow, dupa ce autoritatile au impus un control mult mai strict al bagajelor pasagerilor, fapt ce a provocat blocarea traficului de persoane si bagaje. Walsh a caracterizat scenele de aglomeratie de pe aeroportul londonez ca fiind un "Disneyland de cosmar".
In ciuda relaxarii masurilor de siguranta, BA a anuntat ca a redus numarul de curse de la Heathrow cu aproximativ 20% incepand de ieri.
Mai multe linii aeriene, printre care BA si Ryanair, s-au plans de modul in care operatorul de zbor a facut fata situatiei, considerand ca oficialii BAA nu au dat un raspuns administrativ pe masura situatiei. In cadrul unui articol publicat in The Daily Mirror, Walsh declara ca "BAA nu a avut niciun plan concret de mentinere a operatiunilor din aeroport".
Oficialii liniei aeriene si-au exprimat dorinta de a cere despagubiri pentru faptul ca a fost in unele situatii oprit din operarea zborurilor programate, o data cu intrarea in normal a traficului aerian de pe Heathrow.
Limitarea transportului de bagaje doar la cele de mana in Marea Britanie a fost anulata luni dupa ce guvernul britanic a anuntat ca gradul de amenintare terorista a fost micsorat de la "critic" la "sever". Daca in cazul nivelului "critic" de amenintare terorista se sublinia iminenta unor atacuri, nivelul de de risc "sever" implica posibilitatea ridicata ca asemenea atentate sa aiba loc.
Pana acum BA a fost nevoita sa anuleze 41 de zboruri de pe Heathrow.
Oficialii British Airways au evitat sa foloseasca termenul de "compensatie", insa au subliniat ca initiativa lor va avea in vedere "o serie de zone" care se refera la serviciile operatorului BAA din ultimele zile.
Dupa estimarile analistilor, pierderile cauzate de anularea unor zboruri si a biletelor de avion ar putea depasi cele 60 de milioane de euro pierdute vara trecuta in urma grevei organizate de cei implicati in transportul bagajelor.
Se estimeaza ca linia aeriana britanica are pierderi zilnice de aproape 10 mil. euro din cauza procedurilor de securitate. Dupa parerea lui Collins Stewart, broker, BA are vanzari zilnice de 44,5 mil. euro in urma zborurilor efectuate spre marile aeroporturi internationale. Un purtator de cuvant al celor de la British Airways a precizat ca este inca prea devreme pentru a putea calcula o valoare exacta a pierderilor inregistrate pana acum, subliniind ca obiectivul principal al companiei in acest moment este aducerea serviciilor catre clienti la nivelul lor normal.
"Toata concentrarea si toate eforturile noastre se indreapta spre aducerea la normal a operatiunilor companiei de pe Heathrow. Sunt sigur ca vom lua in considerare posibilitatea ca noi sa fi putut efectua operatiuni, dar nu am fost lasati", a precizat el. BA a trebuit sa anuleze de joia trecuta pana ieri mai mult de 1.000 de zboruri.
Dupa anuntul initial al administratiei britanice privind deturnarea atacurilor, piata a reactionat foarte repede, majoritatea companiilor implicate in transportul aerian sau in turism scazand vertiginos pe bursele europene. Economistii se intrebau la acel moment care va fi impactul acestei crize la nivelul intregii economii engleze. Maurice Fitzpatrick, analist la Grant Thornton, estimeaza ca intarzierile de zbor cu o medie de trei ore costa economia locala aproximativ 15 milioane de euro pe zi.
Operatorul britanic de aeroporturi BAA, preluat recent de grupul spaniol Ferrovial pentru aproape 15 miliarde de euro, a descris evenimentele ca fiind nefericite si exceptionale. "Nimeni nu a prevazut aceste lucruri, in timp ce planurile de urgenta pot acoperi numai o anumita parte a problemelor", a declarat un purtator de cuvant al BA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO