Business Internaţional

British American Tobacco se reorienteaza catre Asia

03.06.2005, 19:13 28

British American Tobacco a anuntat zilele trecute ca isi va delocaliza productia de la principala unitate de productie din Marea Britanie in Asia, punand in pericol locurile de munca a sute de britanici, relateaza Guardian Unlimited.

Oficialii British American Tobacco, al doilea producator de tigari la nivel mondial, au declarat ca au inceput o evaluare a activitatii fabricii din Southampton. Ei au adaugat ca au in vedere mai multe optiuni legate de viitorul fabricii, inclusiv inchiderea ei.

Allan Short, cel care conduce operatiunile producatorului de tigari in Marea Britanie si Irlanda a declarat ca "aceasta reprezinta o pierdere semnificativa a volumului produselor in Southampton, dar este evident ca cei care vor beneficia cel mai mult de aceasta delocalizare sunt clientii nostri". Fabrica din Southampton produce marcile de tigari Dunhill, Rothmans si Lucky Strike si are peste 660 de angajati.

Amicus, sindicatul din care fac parte angajatii fabricii, doreste sa inceapa cat mai repede discutiile cu conducerea companiei pentru a se asigura ca fabrica din Southampton nu se va inchide.

Delocalizarea pe continentul asiatic va incepe in luna noiembrie si va fi finalizata vara anului viitor.

Reprezentantii British American Tobacco au spus ca dupa evaluarea fabricii vor putea lua o decizie legata de viitorul acesteia. Fie vor inchide fabrica, fie aceasta va continua sa mearga, dar cu un volum redus al productiei.

Compania care ocupa locul doi la nivel mondial in topul producatorilor de tigari preconizeaza ca aceasta evaluare va dura cel mult 2 luni.

"Este o situatie dificila. Vom analiza optiunile si vom transmite decizia finala angajatilor intr-un interval de 4-8 saptamani. Concedierea unei parti din personal este inevitabila daca nu gasim metode de inlocuire a productiei delocalizate", a declarat David Betteridge, purtatorul de cuvant al British American Tobacco.

Aproximativ 25% din volumul produs in Marea Britanie va fi realizat in cadrul fabricilor British American Tobacco localizate in Coreea de Sud si Singapore, a mai afirmat reprezentantul companiei.

"Este mult mai ieftin sa produci - la aceleasi standarde de calitate - in apropierea pietelor de desfacere, daca nu chiar pe respectivele piete", a mentionat Betteridge.

Oficialii British American Tobacco au specificat ca nu exista o legatura directa intre greva de anul trecut in care angajatii au cerut majorarea salariilor si aceasta miscare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO