Business Internaţional

Buffet mareste miza contra dolarului

11.08.2004, 00:00 15



Miliardarul american Warren Buffet a supralicitat la 19 miliarde de dolari pariul pe care Berkshire Hathaway, compania sa de investitii, l-a facut impotriva dolarului american la finalul primului semestru din 2004.



Valoarea contractelor companiei in moneda straina au crescut cu 8 miliarde $ pana in 30 iunie, a declarat compania intr-un comunicat emis catre Securities and Exchange Comission (SEC), comisia de reglementare si control a pietei de capital dn Statele Unite.



Buffet dezvaluise anterior ca, avand convingerea ca dolarul va avea de pierdut pe termen lung ca rezultat al amplificarii deficitului bugetar al Americii, a realizat investitii in cinci monede straine. Nu a specificat insa care au fost aceste monede, ci doar ca plasamentele au fost substantiale.



In al doilea trimestru al exercitiului financiar curent, Berkshire a raportat un declin al profitului de 42% datorita unor pierderi de 172 de milioane de dolari rezultate din investitii, incluzand aici si pe cele realizate in alte monede decat cea americana. In lunile aprilie, mai si iunie, compania a beneficiat in special de pe urma vanzarilor de obligatiuni emise de guvernul Statelor Unite, raportand un castig din plasamente de 905 de milioane de dolari.



Conform listei celor mai bogati oameni din lume, realizata de revista Forbes, Warren Buffet ocupa locul secund. Averea sa este estimata la 42,9 miliarde de dolari.





Ce mai face dolarul



Dolarul s-a apropiat de valoarea minima a acestei luni, datorita speculatiilor referitoare la posibilitatea ca Rezervele Federale(FED) sa incetineasca ritmul viitoarelor cresteri ale ratei de interventie.



Oficialii FED au sugerat deja printr-o declaratie ca s-ar putea sa amane cresterea preconizata a se produce luna viitoare, erodand astfel cererea pentru dolar.



In cursul zilei de ieri, un euro era cotat la 1,2278 dolari, in crestere fata de cotatia anterioara de 1,2272 dolari. Fata de moneda japoneza, un dolar valora 110,76 yeni, in scadere de la 110,63. Dolarul a pierdut mai mult de 2 centi in comparatie cu euro la finalul saptamanii trecute, cand Departamentul Muncii a anuntat ca economia americana a generat doar 32.000 de noi locuri de munca, cel mai mic nivel din 2004.



"Investitorii vor cantari declaratia oficialilor FED pentru a vedea daca ei considera in continuare ca scaderea ritmului de crestere este temporara, asa cum declarasera", a afirmat Stephen Jen, in prezent director la divizia londoneza a Morgan Stanley si fost economist in cadrul FED. andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO