Business Internaţional

Bulgaria aduna 250 mil. euro dintr-un foc

19.11.2001, 00:00 13



Bulgaria a fost la sfarsitul saptamanii trecute performera pietelor de capital internationale, reusind sa incheie prima emisiune de bonduri internationale, in valoare de 250 de milioane de euro, pe o perioada de 5 ani.

Tranzactia, care a fost privita pozitiv de catre mediile internationale, urmeaza emisiunilor de bonduri ale Lituaniei si orasului Moscova, si confirma popularitea de care se bucura in acest moment pietele emergente care nu sunt implicate in probleme politice si economice aflate in desfasurare in America Latina si Orientul Mijlociu.

"Bulgaria este ultima dintre statele europene candidate pentru aderarea la UE care a decis sa iasa pe pietele de capital europene" a precizat un bancher.

Desi tara se afla la marginea cea mai de jos a spectrului de interes pentru bondurile nationale emise, investitorii au fost impresionati de activitatea noului guvern, care include oameni tineri, care au pregatire solida in domeniul financiar.

Acestia au venit la putere cu ocazia alegerilor care au avut loc in luna iunie in Bulgaria.

Bancherii care au intermediat vanzarea obligatiunilor au precizat ca au primit ordine de cumparare de peste 1 miliard de euro, cerea fiind puternica in special in Germania, Marea Britanie, Italia, Bulgaria si Grecia.

Dobanda pe care au avut-o obligatiunile emise de statul bulgar a fost de 7,25%, cu 376 de puncte de baza (3,76%) mai mare decat emisiunea similara statului german si cu peste 200 de puncte de baza (2%) mai mica decat cea similara a statului roman.

Analistii estimeaza o noua iesire a Bulgariei pe pietele de capital internationale anul viitor.

La succesul obligatiunilor bulgare a contribuit si decizia agentiei internationala de evaluare financiara Standard & Poor's, care a imbunatatit recent calificativele pe termen lung acordate Bulgariei, ca urmare a progreselor inregistrate de noua guvernare de la Sofia in derularea reformelor economice, precum si a perspectivelor de continuare a acestora.

In urma acestei decizii, ratingul pentru datoria pe termen lung a Bulgariei a urcat de la "B plus" la "BB minus".

Imbunatatirea calificativului reflecta, de asemenea, aprecierea analistilor Standard & Poor's fata de prudenta manifesta de autoritatile de la Sofia in elaborarea bugetului pentru anul 2002, care dovedeste o politica fiscala si financiara mai stricta.

Analistii considera ca Bulgaria a facut fata cu succes atat crizei financiare din Rusia, cat si conflictului din Kosovo, care i-a intrerupt legaturile comerciale directe cu Europa Occidentala.

Autoritatile de la Sofia discuta cu Fondul Monetar International posibilitatea incheierii unui acord de imprumut in valoare de pana la 150 de milioane de dolari.

Anul trecut, economia Bulgariei a crescut cu 5,8%, depasind previziunea guvernului de 5%, pe fondul dezvoltarii exporturilor si atragerii de investitii.

In plus, sectorul privat a avut o contributie esentiala la atingerea acestei cifre. Sectorul privat a reprezentat anul trecut 61,3% din PIB, in crestere cu 14,2% fata de 1999.

La inceputul acestei luni Guvernul de la Sofia a aprobat proiectul de buget pentru anul 2002, care incearca, pe de-o parte, sa satisfaca cerintele Fondului Monetar International, iar, pe de alta parte, sa indeplineasca promisiunile electorale facute inainte de alegerile generale.

Bugetul aprobat prevede o crestere de 15% a cheltuielilor sociale, respectiv cu aproximativ 600 de milioane de leva (278 milioane de dolari) mai mult decat in acest an. In baza proiectului, salariile vor urca anul viitor cu 2,6%, in timp ce pensiile vor cunoaste o majorare de 4,2%.

Deficitul bugetar prevazut pentru anul viitor este de 0,9% din Produsul Intern Brut al tarii, fata de cel de 1,5% din PIB, luat initial in calcul.

Potrivit oficialilor deficitul estimat la 257 milioane de leva va fi acoperit din veniturile provenind din privatizare, preconizate sa se cifreze la 300 de milioane de leva.

Alte surse de finantare ale bugetului vor fi o crestere indirecta a impozitului pe proprietate, majorarea accizelor la produsele din tutun, bere si cafea, precum si scumpirea licentelor pentru comerciantii particulari.

Bugetul pentru anul 2002 ia in calcul o rata de crestere de 4% a economiei bulgare, dupa o majorare de 4,5% a Produsului Intern Brut, asteptata pentru anul in curs. Rata anuala a inflatiei este estimata, pentru sfarsitul anului viitor, la 3,5%, fata de 4,5% in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO