Business Internaţional

Bulgaria, cea mai săracă economie din UE dar cu ambiţii de ţară euro, are printre cele mai puternice creşteri de preţuri din regiune. Guvernul aruncă în lupta cu inflaţia armament greu în care dominante sunt reducerile şi scutirile de taxe

În pachetul anti-criză, guvernul de la Sofia va reduce la 0 TVA la pâine, dar va creşte taxa pentru berea şi vinul vândute de restaurante, va subvenţiona carburanţii pentru populaţie şi va majora pensiile nu cu 6%, cât prevăzuse iniţial, ci cu 20%.

În pachetul anti-criză, guvernul de la Sofia va reduce la 0 TVA la pâine, dar va creşte taxa pentru berea şi vinul vândute de restaurante, va subvenţiona carburanţii pentru populaţie şi va majora pensiile nu cu 6%, cât prevăzuse iniţial, ci cu 20%.

Autor: Bogdan Cojocaru

19.05.2022, 22:31 1482

Rând pe rând, guvernele statelor europene au aplicat măsuri sau chiar pachete complexe de măsuri antiinflaţie pentru a proteja puterea de cumpărare a populaţiei, adică bunăstarea poporului, şi afacerile de una dintre cele mai complicate crize din istoria recentă. Cu toate acestea, creşterile de preţuri nu s-au domolit şi strategiile guvernamentale îşi arată acum limitele. Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, a intrat cel mai recent în această luptă şi a avut ce învăţa până acum: foloseşte un mix de reduceri, dar şi creşteri de TVA şi majorări de venituri.

În Ungaria, guvernul lui Viktor Orban, cu obsesia sa pentru control, a plafonat preţurile la alimente esenţiale şi carburanţi, protejând astfel consumatorul, dar nu şi afacerile. Măsurile antiinflaţie s-au suprapus peste o serie de cadouri generoase electorale, iar acum guvernul este limitat cu cheltuielile. Şi înainte ca inflaţia să explodeze Budapesta începuse să aplice măsuri ce pot fi considerate de austeritate. Tot ce mai poate face Orban este să prelungească, pe cât de mult se poate, plafonările de preţuri. Dar acest lucru aduce necazuri în altă parte, cum ar fi la benzinăriile mici, care se plâng că vor falimenta.

Guvenul Poloniei, mai combativ, şi-a denumit mecanismele de atenuare a efectelor scumpirilor scuturi antiinflaţie - reduceri de TVA la alimente, chiar şi la 0, la gaze naturale, la electricitate, agent termic, carburanţi şi îngrăşăminte chimice. Scutul antiinflaţie polonez a ajuns la versiunea 2.0, introdusă la începutul anului. Acum, guvernul vehiculează ideea extinderii sau prelungirii, în parte sau în întregime, a pachetului de măsuri. La Budapesta, când guvernul a fost criticat că nu a aplicat mai multe reduceri de TVA după exemplul polonez, guvernul lui Orban a răspuns că a tăiat cu mult înainte din TVA la anumite alimente. Şi în Ungaria şi în Polonia inflaţia a depăşit 10%, contribuţiile principale la accelerarea preţurilor avându-le scumpirea energiei şi a alimentelor.

Săptămâna aceasta, Bulgaria a venit cu propria versiune de scut antiinflaţie. Pe scurt, guvernul de la Sofia va reduce la 0 TVA la pâne, dar va creşte taxa pentru berea şi vinul vândute de restaurante, va subvenţiona carburanţii pentru populaţie şi va majora pensiile nu cu 6%, cât prevăzuse iniţial, ci cu 20%, scrie SeeNews. Carburanţii, de orice fel ar fi ei (motorină, benzină sau gaz lichefiat), vor fi subvenţionaţi cu 0,25 de leva (0,13 euro) pe litru până la finalul acestui an.

La pâine nu va percepe TVA timp de 12 luni, în schimb este readusă la la 20% TVA la berea şi vinul vândute de restaurante.  Pensiile vor urca în medie cu 20% începând cu 1 iulie, iar pensionarii vor primi şi o plată unică de 60 de leva. Astfel, pensia minimă va urca de la 300 de leva, cât era la începutul anului trecut, la 467 leva.

De asemenea, consumatorii vor primi asistenţă pentru acoperirea facturilor la energie în sensul că TVA pentru încălzire, apă caldă şi gaze naturale va fi diminuată de la 20% la 9% timp de un an. Guvernul renunţă la acciza pe electricitate, gaze naturale şi gaz metan.  Dar pachetul anticriză nu se opreşte aici.

Guvernul va extinde rambursările de taxe pentru familii cu copii la 300 de euro pentru fiecare copil, crescând în schimb taxarea profitului excesiv din electricitate. Apoi, este tăiată la 8% dobânda pentru restanţele la plata utilităţilor către stat şi administraţiile locale.

Cele mai multe din aceste măsuri vor fi aplicate de la mijlocul anului. Guvernul bulgar este unul nou, de coaliţie. Acest proiect ar trebui să arate cât de unit este. Premierul Kiril Petkov a spus că această coaliţie nu va permite ca standardele de viaţă ale bulgarilor să fie afectate de o criză venită din afara ţării. Întregul pachet economic va costa bugetul un milliard de euro. Dar generozitatea guvernului vine în condiţiile în care sondajele de opinie arată că inflaţia afectează nu doar buzunarul poporului, ci şi încrederea acestuia în guvern. Iar executivul lui Petkov are misiunea de a aduce Bulgaria în zona euro. După un demaraj mai lent, inflaţia anualizată a trecut de 14% în aprilie (calculată în funcţie de standardele biroului de statistică bulgar), împinsă în sus de scumpirile la alimente şi energie. Mâncarea, care are cea mai mare pondere în coşul de cumpărături, s-a scumpit cu mai mult de 20%. Astfel, creşterile de preţuri din Bulgaria par cele mai rapide din regiune. În Polonia, scutul anti-inflaţie versiunea 2.0 include TVA 0 pentru unele alimente (printre care şi cele de bază) ale căror TVA era deja 5%, TVA 0 la îngrăşăminte şi gaze, TVA de 5% electricitate şi căldură şi TVA de 8% la carburanţi. Reducerile sunt aplicate până în iulie, dar guvernul ia în considerare prelungirea termenului în condiţiile în care şi valul de inflaţie de peste 10% se prelungeşte. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO