Business Internaţional

Bulgaria, faţă în faţă cu România

Ministrul de finanţe bulgar Simeon Djankov

Autor: Bogdan Cojocaru

06.01.2013, 17:15 1382

Bulgaria a ajuns România din urmă la salariul minim pe economie, după o majorare de 7% aplicată în ianuarie iar perspectivele de anul acesta pentru vecinii de la sud par mai bune în condiţiile în care investiţiile străine sunt în creştere, arată o analiză ZF pe baza datelor macroeconomice ale celor două economii.

Salariul minim lunar în Bulgaria este de la 1 ianuarie 2013 acelaşi ca în România, de 158 de euro, după ce autorităţile de la sud de Dunăre au adus o majorare salarială de aproape 7% .

Totuşi, analiştii atrag atenţia că cea mai mare parte a banilor care intră în Bulgaria sunt capital rusesc şi bulgăresc, venit prin intermediul unor companii înregistrate în Olanda şi Elveţia.

Guvernul bulgar anticipează pentru anul acesta investiţii directe străine de până la 2,5 miliarde euro, cu un miliard de euro mai mult decât au intrat anul trecut în România, ţară pe care Sofia o alege constant drept criteriu în raport cu care îşi măsoră performanţele economice.

Stabilitatea monetară pare a fi un punct forte în atracţia Bulgariei pentru capitalul străin. Investiţiile directe străine au crescut de la 1,7 miliarde euro în 2011 la, probabil, două miliarde euro anul trecut. Spre comparaţie, în primele zece luni din 2012 investiţiile atrase de România au totalizat 1,27 miliarde euro, faţă de 1,05 miliarde euro în perioada similară din 2011.

Dar politicienii bulgari par optimişti. Majorările salariale par să susţină planul guvernanţilor de a reduce din decalajul economic avut faţă de statele mai bogate din zona euro. Ministrul de finanţe bulgar Simeon Djankov susţine chiar că bulgarii o duc deja mai bine decât românii, că Bulgaria a depăşit deja România în funcţie de venitul pe cap de locuitor şi în curând va ajunge din urmă Grecia şi Spania. Dar PIB-ul pe cap de locuitor al României s-a menţinut constant în ultima decadă cu cel puţin 1.000 de dolari peste cel al Bulgariei. Anul trecut, indicatorul pentru România s-a situat la 8.400 dolari, faţă de 7.160 dolari la vecinii de la sud, potrivit datelor Băncii Mondiale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO