Business Internaţional

Bulgaria majorează CAS cu 3%, la 31,5%

06.10.2010, 23:38 16

Guvernul bulgar a decis să majoreze contribuţiile pentruasigurări sociale cu 3%, până la 31,5%, începând cu anul viitorpentru a reduce presiunile asupra sistemului de asigurări desănătate, potrivit presei bulgare.

Decizia este motivată de faptul că fondurile pentru asigurările desănătate, care nu sunt oricum suficiente, sunt utilizate pentrualimentarea sistemului de pensii de stat.
Salariul minim la care trebuie asigurate diverse profesii va fi deasemenea majorat în anii următori.
Pe de altă parte, ministrul bulgar al muncii Totyu Mladenov aanunţat că guvernul renunţă deocamdată la propunerile avansate înluna august de majorare progresivă a numărului de ani de muncă pecare cetă­ţenii bulgari trebuie să-i înre­gistreze pentru abene­ficia de pensie întreagă şi de limitare a pensionăriianti­cipate pentru mineri, pro­fesori, poliţişti şi ofiţeri dearmată. Pentru a bene­ficia de pensie întreagă, bărbaţii ar fitrebuit să aibă o vechime de 40 de ani de muncă, iar femerile
37 începând cu anul 2013.

Ţara balcanică trebuie să-şi reformeze sistemul de pensii încondiţiile îmbă­trânirii populaţiei, pentru a-şi reducecheltuielile şi a evita deficite fiscale care ar putea punepresiune asupra ratei de schimb fixe raportate la euro aţării.
Propunerile respective au atras critici puternice din parteasindicatelor, care au ameninţat cu declanşarea unor proteste masivecătre sfârşitul acestei săptămâni, spunând că modificările nu vorface decât să sporească povara resimţită de muncitorii din cel maisărac stat membru al Uniunii Europene.
După discuţii ample cu sindicatele, ministrul muncii a anunţat căguvernul a decis să retragă propunerile şi să majoreze în schimbcontribuţiile pentru asigurările sociale cu 3%.

Majorarea contribuţiilor de asigurări sociale este aşteptată săaducă aproximativ 700 de milioane de leva
(358 de milioane de euro) sistemului de pensii deficitar şi săajute guvernul să-şi reducă deficitul fiscal la 2,5% din ProdusulIntern Brut în 2011, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.Asociaţiile patronale au criticat decizia de majorare acontribuţiilor pentru asigurări sociale, avertizând că aceasta vaafecta procesul fragil de redresare economică şi va impulsionaeconomia gri.
Primul-ministru bulgar Boiko Borisov motivează decizia prinnecesitatea de a direcţiona fondurile pentru asigurările desănătate numai către sănătate, până acum acestea fiind folositepentru a plăti pensiile.
Borisov a învinovăţit pentru acest lucru fostul guvern de coaliţieal Bulgariei, fără să explice de ce guvernul său a continuataceastă practică, potrivit Sofia News Agency.
Pentru a fi puse în aplicare, noile măsuri trebuie aprobate deparlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO