Business Internaţional

Bulgarii îşi finanţează deficitul cu bani din privatizări

07.10.2010, 23:37 12

Bulgaria a anunţat că va recurge la noi privatizări, înîncercarea de a-şi acoperi gaura bugetară şi de a evita sancţiunileimpuse de Uniunea Europeană. Astfel, guvernul de la Sofiaintenţionează să vândă anul viitor compania de stat ce activează înindustria tutunului Bulgartabak şi de asemenea va scoate la vânzareo fabrică de arme şi participaţii minoritare în cadrul companiilorde utilităţi, potrivit Bloomberg.

Agenţia locală de privatizare estimează că va strânge în 2011 circa411 milioane de leva (210 milioane de euro) din vânzările de activede stat, a declarat şeful agenţiei, Emil Karanikolov. Anul acesta,la vistieria statului vor mai intra aproximativ 100 de milioane deleva (50 de milioane de euro), în principal din vânzarea unorpachete minoritare de acţiuni în cadrul companiilor mici şi dinpenalizările percepute investitorilor care au cumpărat deja activede stat, însă nu şi-au respectat angajamentele asumate.
"Încă avem un portofoliu vast de active de valoare, pe careintenţionăm să le vindem anul viitor", a explicat Karanikolov."Bulgartabak, participaţia minoritară a statului în cadrul divizieibulgare a E.ON, două mari companii de construcţii controlate destat şi zonele duty-free vor fi oferite spre vânzare."

Bulgaria trebuie să-şi reducă până în 2011 deficitul bugetar,situat în prezent la 4,8% din PIB, până la maximum 3% din PIB,altfel riscă sancţiuni din partea Uniunii Europene. Cabinetul de laSofia are planuri măreţe, intenţionând să aducă gaura bugetară la2,5% anul viitor.
Aproximativ trei sferturi din economia bulgară aparţine sectoruluiprivat, după ce statul a vândut masiv după căderea comunismului înurmă cu două decenii. Totuşi, guvernul bulgar încă deţine pacheteminoritare de acţiuni în cadrul fabricilor de echipament militar şiîn cadrul a şapte distribuitori de energie.
Prima pe lista guvernului bulgar este Montagi, o companie deconstrucţii implicată în proiecte industriale de amploare. Activelepe care statul le deţine se ridică la 70 de milioane de leva (35 demilioane de euro) şi vor fi vândute la sfârşitul acestui an sau laînceputul lui 2011 pe Bursa de la Sofia.

Cine mai privatizează
Mai multe state dinEuropa au dat undă verde privatizărilor în ultimii ani, cu scopulde a mai aduce bani la buget pentru finanţarea deficitelor sau adatoriilor publice. Un exemplu în acest sens este Polonia, care aanunţat în urmă cu un an un program ambiţios de privatizări învaloare de 8,9 mld. euro, derulat pe o perioadă de doi ani. Unadintre cele mai importante vânzări a fost pachetul de 10% dinacţiunile producătorului de cupru KGHM Polska Miedz pentru suma de500 mil. euro. De asemenea, Grecia a anunţat că va privatiza oserie de companii şi active de stat, ce ar urma să aducă învistieria statului 3 mld. euro în următorii trei ani. Privatizareacompaniei de căi ferate reprezintă principala prioritate aguvernului de la Atena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO