Business Internaţional

Bulgarii se asteapta ca integrarea in UE sa aduca falimentul unor sectoare

Bulgarii se asteapta ca integrarea in UE sa aduca falimentul unor sectoare
11.07.2006, 17:12 21

Pe langa industria alimentara si cea textila, turismul bulgar este asteptat sa se confrunte cu cele mai multe cazuri de faliment dupa ce Bulgaria va accede la UE.
Un procent de 90% din cele peste 5.000 de microcompanii cu activitati in industria alimentara nu vor putea face fata cerintelor UE din domeniul sanatatii, Vassil Velev, presedinte al consiliului de administratie al Association of Industrial Capital din Bulgaria, a declarat in cadrul unei conferinte, conform The Sofia Echo.
Aproape acelasi procentaj va fi valabil si in cazul companiilor din sectorul de turism, unde insasi piata va genera falimente.
Consiliul Economic si Social (ESC), un organism consultativ al guvernului bulgar, a organizat pe 28 iunie o dezbatere privind aprobarea strategiei ce va fi urmata de sectorul industrial al Bulgariei in cadrul procesului de aderare a tarii la UE.
Documentul a fost realizat de organizatiile patronale din cadrul ESC si va fi inaintat ministerelor si Parlamentului.
Angajatorii sustin ca firmele bulgare sunt in pericol sa devina falimentare din cauza incapacitatii acestora de a face fata cerintelor foarte stricte ale UE, mai ales cele privind domeniul sanatatii, ale reglementarilor de mediu, ale competitiei mai dure si nu in ultimul rand a cresterii asteptate in ceea ce priveste costurile legate de forta de munca din sectoarele economice respective, a declarat Velev.
Industria bulgara va trebui sa aloce 9 miliarde de euro pentru a se putea conforma cerintelor de mediu pana in anul 2014, a aratat Velev.
Introducerea cerintelor de stabilitate financiara va avea un impact negativ asupra unui procent de aproximativ 80% din cele aproape 6.000 de companii de transport din Bulgaria.
Turismul reprezinta aproximativ 12% din Produsul Intern Brut al Bulgariei, iar veniturile din turism ajuta Bulgaria sa compenseze partial o adancire a deficitului sau comercial.
Anul trecut, 4,84 milioane de turisti straini au vizitat Bulgaria, aducand venituri de 1,932 miliarde de euro. Cat priveste sectorul de turism, exista si alti factori care ii influenteaza dezvoltarea, acestia avand deja un impact negativ asupra Bulgariei.
Agentia britanica de turism Thomas Cook a inregistrat o scadere de 3 procente a numarului de turisti care viziteaza litoralul bulgar la inceputul acestei veri. Scaderea s-a datorat Cupei Mondiale la fotbal din Germania. Cea mai mare parte a britanicilor au ales Germania pentru concediile de vara.
Acest declin poate fi compensat in iulie, august si septembrie. Un numar total de 23.000-24.000 de turisti britanici ar putea vizita Bulgaria pe durata verii, anticipeaza reprezentantii agentiei Thomas Cook.
In incercarea de a compensa scaderea numarului de turisti care viziteaza litoralul local, in Bulgaria sunt in prezent promovate forme alternative de turism.
Asociatia Bulgara de Turism Alternativ a prezentat pe 28 iunie a patra editie a unui ghid al hotelurilor si pensiunilor din Bulgaria.
Catalogul include peste 200 de pagini in limba materna si engleza si peste 300 de imagini, incluzand adresele principalelor pensiuni si hoteluri din Bulgaria. Catalogul include informatii si despre sase operatori de turism alternativ, despre patru parcuri si un parc national.
Ghidul va fi distribuit atat de lanturile Helikon, Booktrading si Pingvinite, cat si la benzinariile OMV, Shell si LUKoil, urmand a fi disponibil si online mai tarziu.
Intre timp, compania Festa Holding intentioneaza sa investeasca 19 milioane de euro in constructia unu hotel de lux si a unor case de vacanta in orasul Pomorie, de pe coasta Marii Negre. De asemenea, compania isi va extinde complexul Via Pontica prin constructia unui mic hotel de lux cu 40 de apartamente si un sat de vacanta cu 57 de apartamente. Investitiile sunt estimate la 9 milioane de euro.
Festa va investi alti 10 milioane de euro in constructia unui sat mai mare de vacanta langa Via Pontica. Ambele proiecte sunt asteptate sa fie finalizate pana la inceputul verii viitoare.


Turismul bulgar, asteptari inainte de aderarea la UE

Oficialii se asteapta sa se inregistreze un numar mare de falimente.
Aproape 90% din companiile de turism nu vor fi capabile sa faca fata cerintelor UE din domeniul sanatatii.
Companiile se vor confrunta cu cerinte stricte de mediu, de sanatate, cu o competitie mai stransa si o crestere a costurilor legate de forta de munca.
Scaderea de la inceputul verii in ceea ce priveste numarul turistilor pe litoralul bulgar ar putea fi compensata in lunile urmatoare.
Au inceput sa fie promovate formele de turism alternativ.
Va fi lansat un ghid al pensiunilor si hotelurilor din Bulgaria, incluzand informatii diverse legate de hoteluri, pensiuni, parcuri, operatori, adrese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO