Business Internaţional

Bulgartabak ar putea fi vanduta pe bucati

13.08.2003, 00:00 13



Autoritatile din Bulgaria au prezentat un nou program de privatizare al Bulgartabak, producatorul care detine monopol in industria autohtona a tutunului, in baza caruia fabricile companiei vor fi vandute separat, pentru a stimula si mai mult interesul investitorilor straini.



Privatizarea Bulgartabak reprezinta o conditie esentiala impusa de creditorii statului balcanic, influentand totodata si deciziile agentiilor de evaluare financiara cu privire la imbunatatirea ratingurilor de tara. #leadend#



In luna mai, dupa aproape un an de negocieri ingreunate de o serie de dispute legale, guvernul de la Sofia a decis sa anuleze intelegerea la care a ajuns cu un consortiu condus de Deutsche Bank cu privire la preluarea Bulgartabak.



Autoritatile de la Sofia au apreciat ca pretul oferit pentru 80% din capitalul companiei, respectiv de 110 milioane de euro, era dezavantajos.



Privatizarea Bulgartabak a atras patru candidate, dar nu a trezit interesul gigantilor din industria de profil, intrucat guvernul dorea initial sa vanda activele in bloc si nu era de acord cu vanzarea separata a fabricilor.



"O noua strategie de privatizare, care este pusa la punct in acest moment, permite vanzarea individuala a centrelor de productie din cadrul Bulgartabak Holding," a declarat un reprezentant al Ministerului bulgar al Economiei.



Proiectul va fi inaintat spre aprobare Parlamentului de la Sofia, in luna Septembrie.



Bulgartabak are 22 de fabrici pe plan intern, la care se adauga cinci subsidiare in Rusia si cate una in Romania, Ucraina si Serbia.



Agentiile de evaluare financiara acorda Bulgariei ratinguri favorabile investitiilor, pe fondul sperantelor ca autoritatile vor finaliza cu succes vanzarea companiei producatoare de tutun si a operatorului national de telecomunicatii BTC.



In luna mai, Banca Mondiala a avertizat Cabinetul de la Sofia ca privatizarea Bulgartabak pana la sfarsitul lui 2003 reprezinta o conditie necesara pentru eliberarea celei de-a doua transe de 150 de milioane de dolari dintr-un credit pe trei ani in valoare de 450 de milioane de dolari.



Un indemn similar a venit si din partea Fondului Monetar International (FMI).



Saptamana trecuta, ministrul bulgar al Finantelor, Milen Velchev, a amenintat ca isi va inainta demisia, considerand ca guvernul nu ii acorda sprijin suficient pentru aplicarea reformelor economice vitale. In plus, el si-a exprimat nemultumirea fata de ritmul lent al procesului de privatizare.



Vanzarea Bulgartabak este o chestiune sensibila din punct de vedere politic. Cea mai mare parte din populatia de etnie turca, care reprezinta aproape zece procente din cele opt milioane de locuitori, isi castiga existenta din culturile de tutun.



In perioada mai-iunie, guvernul a vandut la bursa de valori din Sofia un pachet de 12,8% din actiunile Bulgartabak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO