Business Internaţional

Bundesbank ar putea lăsa inflaţia să accelereze pentru a ajuta periferia zonei euro

Bundesbank ar putea lăsa inflaţia să accelereze pentru a ajuta periferia zonei euro

Autor: Ioana Nita

11.05.2012, 00:03 391

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a indicat că ar accepta o inflaţie mai mare pentru a permite reechilibrarea economică a zonei euro şi creşterea competitivităţii ţărilor din regiune afectate cel mai puternic de criză, scrie Financial Times.

Ideea, suprinzătoare pentru Bundesbank, care s-a dovedit a fi un apărător aprig al mandatului BCE de garant al stabilităţii preţurilor, vine după ce ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a sprijinit propunerea ca salariile din Germania să fie majorate pentru impulsionarea cererii interne. Creşterea salariilor va duce, probabil, la acce­lerarea inflaţiei, ceea ce ar face mai competitive exporturile către Germania ale statelor europene.

Bundesbank a considerat politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) ca fiind prea "relaxată" pentru Germania. Faptul că banca centrală germană ia în consi­derare o inflaţie mai mare arată o nouă abordare a sa, mult mai flexibilă, notează publicaţia britanică.

Până acum, Bundesbank a respins ideea de a reduce competitivitatea companiilor germane sau de a relaxa politica fiscală cu scopul de a sprijini cererea în alt stat al zonei euro, însă a susţinut că odată ce economiile "de la periferie" s-ar restructura, acestea şi-ar îmbunătăţi competitivitatea faţă de Germania.

"În acest scenariu, Germania ar putea avea în viitor o rată a inflaţiei peste media din uniunea monetară europeană, deşi politica monetară ar trebui să asigure că inflaţia din zona euro ar corespunde cu obiectivul de stabilitate a preţurilor şi că perspectivele referitoare la inflaţie rămân bine ancorate", a declarat Jens Ulbrich, şeful departamentului economic din Bundesbank. De asemenea, Ulbrich a spus că politicile monetare au ajutat la stabilizarea situaţiei şi a oferit timp guvernelor, însă în cele din urmă doar consolidarea fiscală şi reformele structurale la nivel naţional ar putea rezolva problema neîncrederii în statele cu dificultăţi din zona euro. În mod particular, este necesară reformarea sectorului financiar pentru a preveni declanşarea unei viitoare crize.

În prezent, în Germania inflaţia este de 2,2%, sub media zonei euro de 2,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO