Business Internaţional

Bursa Eurex a calcat pe pamant american

10.02.2004, 00:00 38



Bursa elvetiano-germana Eurex, cea mai mare piata electronica din lume pentru tranzactionarea produselor derivate, a inaugurat, la inceputul saptamanii, mult-asteptata subsidiara americana, intrand in competitie directa cu primele doua mari burse de acest fel din Statele Unite. Eurex este o societate mixta infiintata de Deutsche BA¶rse si Swiss Exchange (SWX).



Eurex US are sediul la Chicago, ca si principalele sale rivale - Chicago Mercantile Exchange si Chicago Board of Trade (CBOT).



"Eurex US va impune un nivel concurential in industria americana de contracte futures, pentru prima data in istorie. Toti clientii sai vor avea acces liber si egal la cele mai eficiente sisteme electronice de tranzactionare din lume, platind cele mai mici preturi", a precizat Rudolf Ferscha, directorul executiv al Eurex.



Contractul futures este un angajament standardizat de a cumpara sau vinde un anumit activ - marfa, titlu financiar, instrument monetar - la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei. Lichidarea contractului se realizeaza la o data ulterioara.



Bursa Eurex US ofera, de duminica noaptea, astfel de contracte si optiuni pentru tranzactiile cu titlurile emise de Trezoreria americana, cu scadenta la doi, cinci si zece ani, precum si cu obligatiunile cu maturitate la 30 de ani. Aceste operatiuni sunt identice cu cele realizate de CBOT si CME.



Pe langa produsele bazate pe instrumentele financiare americane, Eurex US va facilita si tranzactii pe baza indicelui german DAX si a celui european Dow Jones Euro Stoxx 50.



Cautand sa acapareze o parte cat mai mare din piata americana, Eurex va oferi clientilor acces la platforma sa de tranzactionare electronica in schimbul unui comision fix.



Eurex spera de asemenea sa ofere burselor europene servicii de compensare pentru titlurile emise de Trezoreria americana, precum si servicii similare, in SUA, pentru produsele financiare denominate in euro.



CBOT, care a introdus contractele futures pe obligatiunile Trezoreriei in 1975, este o organizatie detinuta de membri, care se bucura de o politica de comisioane mai favorabila decat restul clientilor.



Se pare ca singurul avantaj pe care-l mai are bursa americana fata de mult mai eficienta rivala europeana este atmosfera celebrelor ringuri de tranzactionare unde o armata de brokeri gesticuleaza si striga permanent pentru a indeplini ordinile clientilor.



In asteptarea confruntarii cu Eurex, CBOT a redus drastic o serie de comisioane si a permis ca un numar tot mai mare de produse derivate sa fie tranzactionate electronic. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO