Business Internaţional

Burse tinere cauta parteneri

11.03.2003, 00:00 12

Bursele din fostele tari comuniste din Europa Centrala si de Est au deja peste un deceniu de activitate, au reusit anul trecut performante surprinzatoare in contextul in care trendul global a fost descrescator si, totusi, nu e deloc suficient. Aceste burse sufera de lipsa de lichiditate, tranzactiile fiind concentrate pe un numar redus de actiuni ale catorva companii mari. Pentru a depasi impasul, ele cauta parteneri printre bursele vest-europene cu care sa incheie aliante, relateaza Business Day.
Primele cinci burse din Europa Centrala dupa capitalizare - Varsovia, Budapesta, Praga, Liubliana, Bratislava, valoreaza impreuna mai putin decat cea din Atena, care la randul ei este minuscula in comparatie cu cele de la Paris, Londra sau Frankfurt. Ultimele companii care s-au listat la bursele central- europene au fost marile companii de stat care au fost privatizate.
Pavel Hollman, presedinte al bursei de valori din Praga, spune ca investitorii straini sunt foarte interesati, dar din cauza ca sunt atat de mici, bursele tarilor foste comuniste au foarte putin de oferit.
"Problema este ca nu sunt suficiente produse pentru investitori. Cererea este mare, dar nu putem sa o acoperim. Nu exista decat sase sau sapte actiuni foarte tranzactionate", a spus Hollman.

Intr-un cerc vicios
Henning Esskuchen, analist la Erste Bank, este de parere ca fiecare bursa din centrul Europei ofera cel mult "cateva investitii atractive", in special companile petroliere, cum ar fi PKN in Polnia, Unipetrol in Republica Ceha si MOL in Ungaria.
"Majoritatea companiilor din regiune fie ca nu sunt suficient de dezvoltate, fie au fost preluate de grupuri straine, care le-au listat apoi pe alte piete", a adaugat Esskuchen.
Zsolt Horvath, presedintele bursei de la Budapesta a confirmat: "Anul trecut, am experimentat o multime de cazuri de retragere de la bursa".
"Acest fapt s-a datorat in primul rand faptului ca actiunile au fost subevaluate dupa care companile au devenit tinte pentru preluari. In cateva cazuri, succesul tentativelor de preluare s-a soldat cu delistarea companiei.
Bursele de valori din Europa Centrala si de Est sunt prinse intr-un cerc vicios.
"Investitorii cauta lichiditate (posibilitatea de a cumpara si vinde actiuni foarte usor). La ce foloseste o crestere de 100% a bursei din Romania, anul trecut, daca oricum nu pot sa investeasca acolo pentru ca nu gasesc actiunile de care au nevoie", a comentat Esskuchen.
"Dar, atata timp cat nu investesc, nu va exista suficienta lichiditate pentru a atrage investitorii, iar companiile vor avea retineri sa se listeze la bursa daca nu sunt evaluate corect", a continuat el.

Beneficii in aliante
In prezent, aceste burse incearca sa incheie acorduri cu partenerele lor mult mai mari si mai influente din Vest, care lor va ajuta sa supravietuiasca si sa creasca pentru a fi pregatite de aderarea la Uniunea Europeana.
Esskuchen crede ca motivele acestui demers sunt nevoia de dezvoltare si de crestere a lichiditatii.
Presedintii burselor din Praga, Varsovia si Budapesta au subliniat ca in prezent nu numai ca negociaza parteneriate cu bursele vest-europene ci si cu vecinii lor central-europeni, pentru a forma o alianta regionala.
Constiente de potentialul lor de crestere, bursele sunt atente sa nu se subevalueze si sa fie "inghitite" in urma acestor afaceri.
Horvath argumenteaza ca "pietele locale vor continua sa fie importante si in viitor".
Potrivit lui Hollman, principalul scop al acestor aliante este sa "creasca accesul investitorilor la pietele locale si sa implementeze aceleasi tehnologii pentru a reduce costurile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO