Business Internaţional

Bursele au mai recuperat din pierderi

19.10.2008, 17:39 10

Actiunile europene au avansat saptamana trecuta, indicele bursier Dow Jones Stoxx 600 inregistrand cea mai semnificativa crestere saptamanala din martie 2007 incoace, in conditiile in care guvernele din intreaga lume au anuntat pachete de salvare a sistemului financiar global, in incercarea de a reinstaura increderea investitorilor, scrie Bloomberg.

Indicele european a adaugat 4,5% pana la 214,27. Indicele a urcat cu 13% in primele doua zile ale saptamanii, cea mai semnificativa crestere de doua zile consemnata vreodata, inregistrand mai apoi cea mai pronuntata scadere de doua zile din 1987 in urma unor rapoarte ce indicau o scadere a vanzarilor din sectorul american de retail si cea mai ridicata rata a somajului in Marea Britanie din luna noiembrie 2006.
Stoxx 600 a pierdut 41% din valoare in acest an in conditiile in care pierderile de credit si operatiunile de writedown inregistrate de firmele financiare din intreaga lume au atins 660 de miliarde de dolari, impingand economia globala catre recesiune.
"Masurile luate de guverne au reprezentat un progres urias in restabilirea increderii", a declarat Erwin Brunner din cadrul BrunnerInvest AG. "Scaderea din Statele Unite ramane factorul dominant, iar Europa urmeaza aceeasi cale."
Statele Unite au anuntat ca vor investi 250 miliarde de dolari in sistemul bancar si i-a indemnat pe creditori sa utilizeze acesti bani pentru a impulsiona cresterea economica. Decizia a venit dupa ce Franta, Germania, Spania, Olanda si Austria au angajat 1,3 mii de miliarde de euro pentru garantarea creditelor bancare si preluarea de participatii in cadrul creditorilor.
Indicii nationali s-au aflat in crestere in 11 din cele 18 piete vest-europene.
Costul finantarii in dolari in Londra a scazut pentru prima saptamana din iulie dupa ce banci centrale din intreaga lume au pompat lichiditati fara precedent in pietele monetare. Libor a scazut timp de cinci zile consecutiv.
Actiunile bancare din cadrul Stoxx 600 au pierdut totusi 1,2% ca grup. In Statele Unite, bursele au incheiat o saptamana de oscilatii semnificative, indicele Dow Jones Industrial Average avansand cu 4,8% dupa ce planul guvernului american de achizitionare de participatii in cadrul bancilor au determinat cea mai pronuntata crestere de o zi de la Marea Criza incoace.
Cresterile saptamanale, cele mai solide pentru Dow din 2003, au survenit in ciuda celei mai dramatice scaderi de o zi de la crahul din octombrie 1987. Indicele a avansat cu peste 900 de puncte pe 13 octombrie si a pierdut peste 700 doua zile mai tarziu pe fondul datelor mai slabe privitoare la vanzarile din retail.
"Aceasta saptamana a fost incredibil de volatila", a declarat John Davidson, presedinte al PartnerRe Asset Management Corp.
Indicele Standard & Poor's 500 a scazut cu 0,6% la finalul saptamanii, tras in jos de o scadere record a increderii consumatorilor si un minim de 26 de ani al constructiilor noi. Aceasta scadere a redus avansul saptamanal al indicelui pana la 4,6%.
Indicele Dow Jones a avansat cu 11% pe 13 octombrie, revenind de la cel mai pronuntat declin saptamanal din 1914 incoace, in urma anuntului guvernului privitor la planul de injectare a 250 de miliarde de dolari in sistemul financiar. Indicele S&P ar putea inregistra cea mai volatila luna din 1929 incoace, conform analistului Howard Silverblatt.
Actiunile asiatice au inregistrat prima saptamana de cresteri din ultimele doua luni, saptamana trecuta, dupa ce ratele de pe pietele monetare au scazut in urma intensificarii eforturilor guvernelor din regiune de a debloca pietele de credit.
Indicele MSCI Asia Pacific a urcat cu 1,6%, pana la 87,29 puncte saptamana trecuta, prima crestere saptamanala din luna august. Indicele a inregistrat cel mai mare avans si declin consemnat vreodata saptamana trecuta.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO