Business Internaţional

Bursele emergente au potential semnificativ de crestere

06.01.2004, 00:00 14



Capitalizarea burselor de valori din Brazilia, China, India si Rusia ar putea depasi pana in 2050 valoarea combinata a celor din primele patru mari economii din lume, concluzioneaza un studiu realizat de firma Standard Life Investments si preluat de Reuters.



Analistii au explicat ca investitorii, nemultumiti de profiturile scazute obtinute in tarile dezvoltate, s-ar putea reorienta spre regiuni mai atractive din acest punct de vedere.



Indicii bursieri din Brazilia, India si Rusia au crescut semnificativ in 2003. Astfel, bursa din Bombay a urcat cu 73%, indicele RTS de la Moscova a castigat 61,5%, iar Bovespa (Brazilia) aproape si-a dublat valoarea calculata in moneda locala, aceasta avansand cu 97%.



"Analiza aprofundata a tendintelor economice globale sugereaza faptul ca ar putea avea loc, in viitorul apropiat, o modificare substantiala in balanta puterilor economice si in ierarhia burselor de valori", a anticipat Michael Dow, directorul deparatamentului Standard Life Investments responsabil cu pietele emergente.



Concluziile din acest raport intervin intr-un moment in care investitiile in tarile in dezvoltare au devenit o sursa importanta de diversificare si crestere a veniturilor obtinute de administratorii de fonduri si de alti investitori.



In prezent, pietele din Brazilia, Rusia, India si China (reunite sub indicatorul BRIC) reprezinta numai cinci procente din valoarea combinata a pietelor din Statele Unite, Marea Britanie, Japonia si Germania.



Desi analistii preconizeaza o crestere solida a burselor BRIC, SUA isi va mentine pozitia de lider la nivel mondial, pana in 2050, valoarea pietei americane echivaland cu 45% din totalul mondial.



In acelasi timp, China este estimata sa urce pe pozitia a doua cu o proportie de 25%, pe locul urmator plasandu-se India, cu peste zece procente.



Potrivit raportului citat, economiile BRIC au un mare potential de crestere pornind de la o baza relativ modesta, iar ritmul de majorare a castigurilor reale il va depasi pe cel de pe pietele dezvoltate.



Forta de munca ieftina poate asigura investitorilor un castig relativ ridicat, iar companiile au posibilitatea de a exploata noi tehnologii, pentru a anula mai rapid avantajele concurentelor mai bine dezvoltate.



Un alt factor care va incuraja cresterea burselor este aprecierea monedelor locale, pe fondul intrarilor masive de capital strain.



"Observatiile noastre ne-au condus la concluzia ca valoarea exprimata in dolari a burselor de valori din Brazilia si Rusia ar putea creste cu o rata anuala medie de sapte procente, in timp ce pietele din India si China vor inregistra un avans de aproape zece procente", se arata in studiul Standard Life.



In acelasi timp, analistii au avertizat si asupra riscurilor pe care le presupun investitiile in zona BRIC, printre acestea numarandu-se calitatea strategiilor macroeconomice lansate de guverne, disponibilitatea de a reglementa sectorul financiar, preponderenta creditelor neperformante si a practicilor comerciale protectioniste.



Raportul subliniaza, insa, ca provocarile care vizeaza aceste patru state nu sunt mai grave decat cele infruntate de Japonia si Germania dupa colapsul economic care a urmat celui de-al doilea razboi mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO