Business Internaţional

Bursele europene au deschis joi indecis, în aşteptarea emisiunii de obligaţiuni a Franţei

Autor: Vlad Popescu

05.01.2012, 11:11 150

Bursele europene au deschis joi indecis, în aşteptarea emisiunii de obligaţiuni de stat programată de Franţa, care ar putea afecta încrederea din pieţe dacă nu va atrage cerere solidă din partea investitorilor, după scăderi pe pieţele asiatice şi stagnare la New York.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene era în urcare uşoară, cu 0,1%, la ora 8:14 GMT, după ce a închis miercuri în scădere cu 0,6%.

Acţiunile din sectorul tehnologiei înregistrează cele mai importante variaţii. Titlurile Nokia s-au apreciat cu 2,7% în debut, datorită comentariilor pozitive ale analiştilor Credit Suisse.

"Am vrea să vedem un randament scăzut şi un grad rezonabil de subscriere la licitaţia de obligaţiuni a Franţei, altfel piaţa se va speria. Există temeri că Franţa şi-ar putea pierde ratingul AAA, eveniment care ar afecta încrederea investitorilor. Mergem pe portofolii oarecum defensive", comentează Andrea Williams, care administrează active de 2,1 miliarde de dolari la Royal London Asset Management.

Franţa vrea să împrumute joi 8 miliarde euro prin obligaţiuni cu maturităţi între 10 şi 30 de ani.

Bursele din Asia au scăzut joi din cauza temerilor privind dificultăţile cu care se vor confrunta statele din zona euro în privinţa refinanţării datoriilor scadente în acest an. Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 0,2%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în coborâre cu 0,8%.

La New York, indicele Dow Jones a închis miercuri în urcare, iar S&P 500 şi Nasdaq au avut variaţii restrânse, evoluând practic în stagnare, pe un rulaj redus, însă investitorii s-au arătat încurajaţi că temerile privind criza din zona euro nu au declanşat vânzări masive pe Wall Street.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO