Business Internaţional

Bush, aproape de numirea succesorului lui Greenspan

12.10.2005, 18:44 8

Presedintele american George W. Bush doreste sa desemneze cat mai curand posibil un succesor pentru presedintele Rezervelor Federale (Fed), conform CNN Money.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a declarat ca Bush este in cautarea noului sef al bancii centrale americane si ca va lua o decizie in aceasta privinta cat de curand. McClellan spune ca procesul nu a fost incetinit de evenimentele din ultimul timp, incluzand uraganul Katrina.

"Numirea unui succesor pentru Greenspan reprezinta o prioritate, insa nu voi face nici un fel de speculatie pe marginea momentului in care se va lua o decizie si nici nu voi lansa vreun nume", declara McClellan.

Greenspan, in varsta de 79 de ani, a aratat ca prefera sa se retraga in momentul incheierii mandatului sau, la inceputul anului viitor, pe 31 ianuarie, desi Casa Alba l-ar putea ruga sa ramana in aceasta pozitie in cazul in care nu este confirmat nici un succesor pana la acea data.

Presedintele Bush a mai declarat ca doreste sa numeasca pe cineva care nu are o legatura directa cu lumea politica.

Trei potentiali candidati sunt mentionati in mod regulat: Glenn Hubbard, un fost consilier al lui Bush, Martin Feldstein, economist in cadrul Universitatii Harvard si Ben Barnanke, guvernator al Fed devenit consilier la Casa Alba. Martin Feldstein, economist in cadrul Harvard University, ar putea beneficia de cele mai bune recomandari pentru pozitia de presedinte al Fed, insa acesta ar putea avea in acelasi timp si cele mai multe bile negre, arata Bloomberg.

Feldstein, in varsta de 65 de ani, un republican sustinator al pietei libere, ce a detinut pozitia de economist-sef la Casa Alba intre anii 1982-1984, in timpul mandatului presedintelui Ronald Reagan, este unul din cei cativa economisti pe care analistii de pe Wall Street ii considera demni de a-l inlocui pe Greenspan.

In acelasi timp insa, sansele lui Feldstein ar putea scadea datorita asocierii sale cu AIG, compania de asigurari aflata in centrul unui scandal, in cadrul careia acesta a detinut pozitia de director timp de 17 ani.

De asemenea, despre Feldstein se spune ca nu se prea pricepe la politica.

Feldstein a ajuns pe pozitia secunda, dupa Ben Bernanke, presedinte al Consiliului Consilierilor Economici ai Casei Albe, in cadrul unui clasament alcatuit pe baza raspunsurilor pe care un numar de 104 de profesionisti din domeniul financiar le-au dat luna trecuta cand au fost rugati sa-l desemneze pe candidatul cu cele mai multe sanse la pozitia lui Greenspan.

Bernanke a obtinut 38% din voturi si Feldstein 31%, studiul fiind realizat de Stone & McCarthy Research Assocates, o companie de consultanta din New Jersey. Nici un alt candidat nu a primit mai mult de 10 procente din voturi.

Conform economistilor, calitatile pentru care este recunoscut Feldstein, independenta, integritate si gandire analitica, il fac pe acesta candidatul ideal la pozitia de presedinte al bancii centrale americane. In cea mai mare parte a ultimelor trei decenii, acesta a condus National Bureau of Economic Research, grupul ce consemneaza oficial recesiunile si cresterile economice, castigandu-si o reputatie de specialist in finante publice.

Numirea lui Feldstein nu ar fi insa salutata de Partidul Republican. In timpul mandatului lui Reagan, acesta a respins afirmatiile conform carora cresterile deficitului bugetar nu sunt importante. Acesta l-a criticat in mod public pe Donald T. Regan, pe atunci secretar al Trezoreriei, ce declara ca reducerile de impozite ar genera o crestere economica suficienta pentru a acoperi deficitul bugetar.

Cel mai mare impediment in calea numirii sale ar putea fi legatura cu AIG, cea mai mare companie de asigurari din lume.

"Nu-mi pot imagina ca Feldstein este direct implicat, insa daca ar aparea posibilitatea ca acesta sa fie chemat sa depuna marturie, existand o eventuala prezumtie de vinovatie, atunci aceasta ar fi o problema", spune Thomas Mann, analist politic in cadrul Brookings Institution.

Opiniile lui Feldstein in ceea ce priveste politica monetara si ratele dobanzii sunt expuse intr-o serie de lucrari adresate NBER. Astfel, acesta este de acord cu politica de "risk-management" sustinuta de Greenspan si inclina catre mentinerea sub control a preturilor si salariilor, opunandu-se inflatiei numerice si tintelor de crestere.

"O tinta legata de inflatie ar putea chiar sa slabeasca credibilitatea unei banci centrale in cazul in care aceasta nu reuseste sa atinga valoarea respectiva, si mai ales daca acest esec este inregistrat timp de cativa ani", scrie Feldstein.

In acelasi timp, Feldstein critica modul in care Greenspan a condus banca centrala la inceputul anilor ''90, spunand ca Fed nu a actionat destul de agresiv pentru majorarea masei monetare intr-un moment cand era clar ca economia stagna.

Feldstein nu a aratat daca, in cazul in care este numit, va continua practica lui Greenspan de a comenta asupra bugetului federal, practica pentru care acesta a fost adesea criticat.

Cea mai mare parte a lucrarilor academice semnate de Feldstein se concentreaza asupra politicii fiscale, si nu asupra celor monetare si de creditare, ce reprezinta domeniul Fed.

Totusi, Lawrence Lindsey, director Fed intre anii 1991-1997 si consilier economic al Casei Albe in timpul primului mandat al presedintelui George W. Bush, declara ca nu se poate gandi la cineva care sa fi avut un impact mai mare asupra finantelor publice in a doua jumatate a secolului 20 decat Feldstein.

Feldstein a facut parte din echipa de economisti a presedintelui Bush care a elaborat programele de reducere de impozite si a influentat propunerile lui Bush cu privire la restructurarea sistemului de asigurari sociale.

"Va dori sa poarte discutii la nivel inalt, insa va fi greu de contrazis pentru ca este extrem de capabil si-si poate apara pozitia cu determinare", spune Lindsey despre Feldstein. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO