Business Internaţional

Ca sa reduca costurile, bancile de pe Wall Street isi externalizeaza activitatea de cercetare in India

04.12.2007, 16:47 20

In spatele geamurilor mate din camerele in care persoanele neautorizate nu au acces, analistii firmei indiene de cercetare Copal Partners calculeaza valorile companiilor, compileaza date financiare si redacteaza studii de caz referitoare la fuziunile din trecut, scrie Bloomberg. Specialitatea analistilor este reprezentata de asa-numitele "pitch books", adica rapoarte pe care bancile de investitii le folosesc pentru a castiga tranzactii de tipul M&A (achizitii si fuziuni).
Echipa firmei de cercetare lucreaza intr-o cladire de birouri dintr-o suburbie a orasului indian New Delhi, iar printre clientii sai se numara multe dintre bancile de pe Wall Street. "Copal face o parte dintre lucrurile pe care le-am putea face si noi insine, dar sincer, nu avem destul timp pentru asta", a declarat Stephen Green, fondatorul si presedintele NoonMark Advisors, o banca privata de investitii din New York care foloseste informatiile compilate de Copal Partners. Bancile de pe Wall Street par sa faca pasul urmator, acela de externalizare a cercetarii investitiilor. Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase si UBS sunt cateva nume care aleg sa-si externalizeze anumite operatiuni in Bangalore, Hyderabad, Mubai si New Delhi. Institutiile de credit angajeaza in India analisti care in Statele Unite sau Europa le-ar fi costat intre 200.000 si 400.000 de euro pe an, costurile atrase de folosirea de specialisti indieni fiind cu pana la 75% mai mici. Bancile se bazeaza si pe firmele de cercetare de genul Copal Partners. Angajatii Copal, care au in CV un MBA si o experienta anterioara de trei ani, sunt remunerati cu 29.374 de euro anual, a precizat Joel Perlman, cofondator al Copal.
Este probabil ca atmosfera tensionata traversata recent de companiile de pe Wall Street sa accelereze dorinta bancilor de investitii de a-si externaliza cercetarea catre locatii mai putin costisitoare, preconizeaza Christopher Gentle, seful serviciilor de cercetare financiara la firma Deloitte & Touche.
"Toata lumea se va concentra foarte mult pe nivelul costurilor si pe o forta de munca extrem de eficienta. Aceste lucruri vor constitui catalizatorul pentru un offshoring mai accentuat", a spus Gentle.
Bancile au inceput sa fie preocupate de cercetare cu mult inainte de izbucnirea crizei creditelor ipotecare subprime si a demisiilor lui Charles Prince si a lui Stan O'Neal, sefii Citigroup, respectiv Merrill Lynch. La 1 mai 1975, comisioanele de tranzactionare reprezentau 75 de centi/actiune, in prezent valoarea acestora ajungand la sub un cent/actiune, potrivit Integrity Research Associates. In 1990 a inceput epoca tranzactiilor electronice. In 2003, o intelegere dintre fostul procuror general din New York Eliot Spitzer si alte organisme de reglementare a generat o alta lovitura. Firmele au fost de acord sa-si separe activitatea bancara de cea de cercetare. Totodata, bancile au fost nevoite sa scoata din buzunar 1,4 de miliarde de dolari pentru a plati onorariile analistilor. Inainte de 2000, din investment banking se achitau circa 40% din bugetele de cercetare, potrivit Integrity.
Bancile de pe Wall Street par sa-si gaseasca rezolvarea problemelor legate de cercetare in India, asemenea firmelor de software, furnizorilor de service pentru computere si producatorilor de medicamente generice.
Firmele de cercetare cum ar fi Amba Research, Irevna, Pipal Research, Copal si Evalueserve afirma ca pot face aceleasi lucruri care sunt trecute in fisa postului unui junior analyst de pe Wall Street. Compania Amba, cu sediul in New York si care are peste 220 de angajati in Bangalore, se axeaza si pe testarea de strategii si diferite modele pentru fondurile de hedging. Pentru alti clienti Amba ofera o gama larga de servicii, cu exceptia consultantei dimensiunii si timingul unei investitii, a precizat Anand Aithal, cofondatorul companiei. Fondurile de hedging reprezinta peste doua treimi din portofoliul de 75 de clienti ai Amba. "In final, firmele de profilul nostru se vor afla la putere in randul institutiilor de pe Wall Street", a afirmat Pavan Kaur, vicepresedinte pe zona de cercetare de credit si instrumente cu venit fix la Amba.
Totusi, bancile din Statele Unite si Europa sunt circumspecte in privinta firmelor de cercetare din India. Multe dintre institutiile de credit din SUA si Europa refuza sa le acorde credit analistilor indieni sau chiar sa discute despre acestia. "Recunostinta noastra vine de la clienti pe care ii avem", a spus Sushma Madhusudhana, un alt vicepresedinte pe zona de cercetare de credit si instrumente cu venit fix la Amba, care a preferat sa nu spuna care sunt clientii firmei.
Unul dintre motivele secretomaniei il constituie faptul ca firmele de investitii si brokerii se tem ca as putea sa-si piarda clientii, care s-ar putea indrepta pe societatile din India, explica Manoj Jain, fondatorul Pipal. "Daca se intampla ca unii clienti ai firmelor respective sa afle ca pot beneficia de servicii similare in India, aceste societati ar putea fi trecute in linia a doua", crede Jain.
Deja, companii de genul Fidelity Investment, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din lume, si-au deschis sau urmeaza sa detina centre de cercetare in India. Fidelity are peste 5.000 de angajati in trei orase: Bangalore, Chennai si Gurgaon. Goldman Sachs are 2.000 de angajati in Bengalore. Nu se stie exact numarul celor care intreprind activitati de cercetare. De asemenea, Citigroup detine peste 20.000 de angajati in India. Dintre acestia, 50% muncesc in sectorul bancar, iar 50% in call center-uri, procesare de tranzactii si alte asemenea posturi de tip back-office.
Morgan Stanley si-a deschis un sediu in Mumbai in 2003, la care lucreaza circa 900 de persoane, iar JPMorgan are peste 9.000 de angajati in India.
Un dezavantaj al firmelor de cercetare din India il constituie distanta foarte mare. La biroul Pipal din Gurgaon, Saurabh Srivastava conduce un proiect in care este implicata o echipa de zece analisti care studiaza foarte atent profiturile Canadian Imperial Bank of Commerce, producatorului de uraniu Cameco si ale altor 12 firme canadiene. Proiectul a fost cerut de Morgan Stanley, desi Srivastava nu a dorit sa confirme.
"De fiecare data cand o companie isi anunta rezultatele financiare, firma trebuie sa faca un update in decurs de patru zile", a spus Srivastava, cu referire la unul dintre proiectele cerute de Goldman Sachs. Institutia de credit a confirmat ca lucreaza cu Pipal. Goldam Sachs emite raporturi alaturi de Pipal, dar nu declara ca analistii sunt din India.
Pipal, Amba si alte firme cu profil asemanator nu sunt certificate pentru a furniza ratinguri investitionale, iar cercetarea operata de acestea nu poate constitui o metoda dupa care clientii lor sa se poata ghida in achizitionarea, detinerea sau vanzarea de actiuni, spune Mohan Alexander, managing director la Amba. Din cauza acestor restrictii, Alexander nu crede ca firmele de cercetare vor depasi prea curand faza elementara de cercetare financiara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO