Business Internaţional

Campioană mondială la fotbal, Spania aşteaptă ca exuberanţa fanilor să se simtă şi în economie

Campioană mondială la fotbal, Spania aşteaptă ca exuberanţa fanilor să se simtă şi în economie
12.07.2010, 23:18 64

"Viva Espana!" Acesta era mesajul pe care îl scandau pe străziledin Madrid şi Barcelona zecile de mii de spaniolii care ieşiseră săsărbătorească victoria echipei naţionale de fotbal, care a învinsîn finală Olanda cu scorul de 1 - 0.
Spania, a doua cea mai bună echipă de fotbal din lume, dupăBrazilia, potrivit FIFA, a câştigat pentru prima dată Cupa Mondialăla Fotbal, după ce debutase cu stângul, primul meci împotrivaElveţiei soldându-se cu o înfrângere.
Entuziasmul adus de succesul din teren a pus în umbră situaţiaeconomică dificilă, în condiţiile în care guvernul încearcă săajute economia, afectată de o criză ce durează de aproape doiani.
Victoria la fotbal s-ar putea repercuta însă în mod pozitiv asuprasituaţiei economice. Hein Schotsman, economist al ABN Amro Bank dinAmsterdam, afirma săptămâna trecută că triumful la Cupa Mondială dela Johannesburg ar putea contribui cu 0,25% la creşterea economicăanuală a ţării echipei câştigătoare, creştere ce ar fi alimentatăde consum.

Poate aduce economia pe plus
Dacă această "profeţie" se va adeveri, acest lucru ar însemnarevenirea pe creştere a Spaniei, în condiţiile în care pentru 2010era estimată scădere economică.
"Economia este măcinată de o criză extrem de dificilă, însătriumful de la Campionatul Mondial îi va face pe oameni săgândească diferit", crede Teresa Morenes, un designer de interiorîn vârstă de 62 de ani. "Oamenii vor ieşi mai mult şi vor cheltuimai mult în vara asta."
Pentru moment o analiză a impactului câştigării Cupei Mondialeasupra economiei spaniole este dificil de realizat, spun oficialiiAmbasadei Spaniei la Bucureşti. Ei spun că victoria se va repercutapozitiv asupra consumului şi turismului.
"Victoria de aseară (duminică seară - n. red.) a echipei naţionalese reflectă într-o imagine pozitivă a Spaniei în rândul milioanelorde persoane care au urmărit Campionatul Mondial de Fotbal. Aceastăimagine pozitivă va influenţa în mod favorabil comportamentulconsumatorilor de pretutindeni, care vor achiziţiona mai multeproduse şi servicii spaniole. Mai mult, mediatizarea evenimentuluifavorizează economia spaniolă şi în special turismul", potrivitoficialilor de la Biroul Economic şi Comercial al Ambasadei Spanieila Bucureşti.

Problemele continuă
Pentru Spania, care în trimestrul întâi a ieşit dintr-o recesiunece a durat aproape doi ani, beneficiile ar putea fi însă mai puţinvizibile decât ar fi fost pentru Olanda.
Rata ridicată a şomajului, majorarea costurilor de creditare şimăsurile de austeritate - cele mai dure din ultimele trei decenii -ar putea împiedica totuşi revenirea economiei.
"Din punct de vedere al poziţiei noastre pe scena internaţională,este un lucru bun" că Spania a ajuns în finală, a spus JavierSegura, economist-şef la Caixa Catalunya din Barcelona, în ziuafinalei.
"Nu sunt însă sigur că putem merge până acolo încât să spunem că arputea avea impact asupra Produsului Intern Brut."
Entuziasmul de pe străzi nu s-a resimţit nici la bursa din Madrid.Indicele de re ferinţă IBEX 35 scădea ieri la jumătatea zilei cu1,28%, până la 9.997,5 puncte. De la în ce putul anu lui bursa apierdut peste 30%.

Glorie şi bani
Câştigarea trofeului suprem în fotbal nu înseamnă numai glorie sauintrarea în paginile istoriei sportului, înseamnă şi prime record.Federaţia de Fotbal din Spania va primi de la FIFA pentrucâştigarea turneului circa 31 mil. dolari (24,5 mil. euro). Maimult, Federaţia spaniolă a promis fiecăruia dintre cei 23 dejucători un bonus de 600.000 de euro, în total 13,8 milioane deeuro, dacă aduc acasă trofeul, potrivit Sunday Times. Olandapromisese "doar" 300.000 de euro fiecărui jucător. Antrenorii şimembrii staff-ului vor primi mai puţin. Suma totală pusă în jocpentru finala din acest an a fost cu 61% mai mare decât cea oferităde FIFA pentru finala Cupei Mondiale din 2006 ce a avut loc înGermania.

Din punct de vedere economic, Spania nu se poate lăuda cuaceleaşi rezultate ca pe terenul de fotbal. Deficitul bugetar alSpaniei este al treilea cel mai mare din UE, de 11,2% din PIB, iarrata şomajului de 19,9% este depăşită doar de cea din Letonia.Pentru acest an Fondul Monetar Internaţional a estimat că economiava continua să se contracte cu 0,4%. Guvernul de la Madrid aadoptat o serie de măsuri de austeritate pentru a ţine sub controlsituaţia economică după ce tot mai multe voci comparau situaţia dinSpania cu cea din Grecia. Printre măsurile de austeritate se numărăreducerea salariilor bugetarilor cu 5% în 2010 şi îngheţarea lor în2011, suspendarea creşterii pensiilor începând cu anul viitor,eliminarea subvenţiilor de 2.500 de euro pentru noii părinţi şireducerea investiţiilor publice cu 6 mld. euro în 2010-2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO