Business Internaţional

Cand dobanda de referinta creste, bursele europene scad

07.06.2007, 18:40 14

Bursele europene au inregistrat primul declin de trei zile consecutive din ultimele doua luni, pe fondul ingrijorarilor legate de cresterea dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana.
Actiunile companiilor E.ON si Iberdrola au condus scaderea actiunilor din sectorul energetic, acestea fiind printre cele mai sensibile la fluctuatiile costurilor de creditare.
Actiunile Thales, cea mai mare companie de electronice si sisteme de aparare din Europa, s-au depreciat dupa ce Societe Generale a scazut ratingul actiunilor, scrie Bloomberg.
Ingrijorarile legate de cresterea globala a dobanzilor a pus capat unui avans al indicelui Dow Jones Stoxx 600 cu 6 puncte sub maximul record.
In urma cu doua zile, actiunile americane au scazut pentru prima oara in ultima saptamana, dupa ce randamentele obligatiunilor au crescut la cea mai mare valoare din ultimele noua luni, fiind incurajate de semnele de redresare economica.
"Suntem intr-o perioada in care vor creste dobanzile, si acest lucru are un impact asupra pietei", spune Andrea Williams, administrator de fond la Royal Asset Management din Londra.
GlaxoSmithKline a condus cresterea actiunilor din sectorul medical dupa ce un studiu condus de companie a demonstrat ca propriul medicament antidiabetic nu creste riscul de atac de cord sau de deces.
Actiunile EADS, compania care controleaza producatorul de avioane Airbus, au urcat cu 1,1%, pana la 23,14 euro. Kingfisher Airlines, singurul client indian al companiei Airbus, va comanda inca cinci avioane A380, devenind astfel ultima companie de transport aerian care a majorat comanda pentru avioanele din clasa A380.
Indicele Stoxx 600 a scazut cu 0,5% pana la 394,58 puncte pe bursa de la Londra. Ultima data cand indicele a scazut trei zile la rand a fost pe 28 martie. Indicele Stoxx 50 au scazut cu 0,3%, in timp ce indicele Euro Stoxx 50, care are in compozitie companii din cele 13 state din zona euro, a scazut cu 0,4%.
"Posibilitatea ca dobanzile sa mai creasca va conta probabil in decizia investitorilor", spune Matthew Buckland, trader la CMC Markets din Londra.
Randamentele obligatiunilior cu scadenta la doi ani din Statele Unite au crescut la 5%, iar cele pentru obligatiunile pe zece ani au crescut la 4,99%, cel mai rapid ritm de crestere din luna aprilie a anului trecut.
Strategii Bancii Centrale Europene au majorat dobanda de referinta pana la 4 procente, cel mai ridicat nivel din august 2001.
Costurile ridicate de creditare fac dividendele din industria utilitatilor mai putin atractive in raport cu randamentele obligatiunilor si reduc valoarea obligatiunilor detinute de banci.
"Competitia randamentelor obligatiunilor devine consecventa si daca continua poate deveni o problema" pentru piata de actiuni, spune Emmanuel Soupre, administrator de fond la Neuflize Gestion din Paris.

Bursele central-europene mentin trendul de scadere

Bursele central-europene au scazut, declinul fiind condus de actiunile PKO Bank Polanski, care au scazut cu 1,7%.

Actiunile celei mai mari banci din Polonia au fost cotate la categoria "neutru" de catre banca de investitii Merrill Lynch.

Actiunile companiei Voestalpine au crescut cu 2,7 procente, pana la 56 de euro.

Cel mai mare producator de otel al Austriei a inregistrat o crestere de 46 de procente a profitului in 2006, pana la 757,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO