Business Internaţional

Cand se termina tranzitia in Romania? In 2065, spune unul din cei mai reputati profesori de economie de la Harvard

06.05.2010, 16:45 74

Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard,scrie intr-un comentariu pentru Financial Times ca o tara trebuiesa treaca printr-un proces dureros de tranzitie care poate durapana la 75 de ani inainte sa "promoveze" de la statutul de economieemergenta.

Reputatul profesor de economie arata ca actuala criza adatoriilor de stat este in acelasi timp "un produs al succesuluieuro, dar si al esecului monedei unice".

"Economistii au un nivel limitat de a intelege de ce natiunilesuverane isi platesc datoria externa, din moment ce nu exista vreoautoritate juridica supranationala care sa le oblige sa faca asta.Cauza default-ului suveran este de foarte putine ori lipsa banilor.De obicei, si desigur in Europa sudica de astazi, problema estevointa de a plati. Intr-un caz renumit, dictatorul roman NicolaeCeausescu si-a fortat poporul la mai multe ierni reci fara caldurapentru a restitui, in anii '80, noua miliarde de dolari datoratebancilor internationale. Daca ar mai fi asteptat cativa ani,Romania ar fi putut beneficia probabil de aceeasi clementafinanciara de care s-au bucurat multe alte state la sfarsitulacelui deceniu. Faptul ca o tara isi poate plati datoriile nuinseamna ca va si opta pentru asta", scrie Rogoff.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO