Business Internaţional

Candidatele la UE nu vor adopta prea devreme moneda unica

26.04.2001, 00:00 30



Ministrii de finante ai statelor din zona euro au refuzat, saptamana aceasta, statelor candidate la statutul de membru al Uniunii Europene accesul la "clubul euro" (statele care au adoptat euro ca moneda nationala) imediat dupa aderarea la UE.

aefii politicii monetare au afirmat ca aderarea la moneda unica va afecta atat membrii UE, cat si candidatii, sustinand ca mai intai acestia ar trebui sa indeplineasca criteriile stricte pentru adoptarea euro.

Economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Willem Buiter, a lansat in week-end ideea unei aderari simultane la UE si zona euro.

Dar imediat, vice-ministrul de finante al Germaniei, Caio Koch-Weser, a reactionat negativ la propunerea lui Buiter, spunand ca exista niste reguli stricte de adoptare a monedei unice, care trebuie respectate.

"Noi nu vom sustine aceasta idee. Reglementarile sunt foarte clare, trebuie sa indeplinesti criteriile, inclusiv criteriul de convergenta reala, pentru a adera la zona euro", a afirmat Koch-Weser, cu ocazia unei conferinte de presa organizate dupa intrunirea annuala a BERD de la Londra.

Statele candidate la statutul de mebru al UE, pana in 2004, sunt: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia, Romania, Bulgaria, Malta si Cipru. Oficialii UE preconizeaza ca, in primul val al extinderii, prevazut pentru 2003, vor fi admise intre cinci si zece tari candidate.

Buiter, fost membru al Comitetului de Politica Monetara al Bank of England (banca centrala a Marii Britanii - n.r.), a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca el personal considera ca ar trebui sa existe o flexibilitate sporita in cadrul Uniunii Monetare Europene (UME), in ceea ce priveste statele acceptate, deoarece mentinerea monedelor nationale ar putea fi foarte costistoare. "Vor fi foarte putine beneficii si costuri considerabile", a mai spus economistul sef al BERD.

El crede ca statele din zona euro ar trebui sa gaseasca o modalitate de a permite statelor care au implementat cerintele de aderare la Uniunea Europeana accesul rapid la Uniunea Monetara Europeana.

"Parerea mea personala, care nu este si a BERD, este ca statele din UE si Uniunea Monetara ar putea gasi timp sa adopte o serie de reglementari care sa ofere noilor membre ale UE sa adere si la UME", a mai spus Buiter.

In prezent, statele care acced in Uniunea Europeana trebuie sa adopte un mecanism de schimb, pentru cel putin doi ani de la dobandirea statutului de membru al UE. Doar in cazul unei convergente cu normele zonei euro, ele vor primi dreptul de participare la UME.

Comisionarul pentru Afaceri Economice al UE, Pedro Solbes, a afirmat ca noii membri ai Uniunii vor fi bineveniti in cadrul zonei euro, dar numai dupa ce vor fi cu adevarat pregatite. "?arile candidate trebuie sa depuna toate eforturile posibile, pentru a deveni membre ale Uniunii Monetare.

Dar, in acelasi timp, nu are nici un sens sa adere la moneda unica, daca nu sunt in stare sa indeplineasca criteriile stabilite in Tratatul de la Maastricht", a adaugat Solbes.

Pe de alta parte, statele candidate, desi spera sa devina membre ale UE in cel mai scurt timp posibil, au declarat ca nu cred ca vor intra si in UME la fel de rapid.

Ministrul de Finante al Poloniei, Jaroslav Bauc, a spus, saptamana trecuta, ca nu este in favoarea unei ascensiuni rapide la zona euro, care ar lipsi guvernul polonez de instrumente puternice pentru a controla o crestere economica sustinuta.

"Daca euro va fi adoptata prea repede, toate mijloacele de politica monetara - politica cursului de schimb valutar, ratele dobanzilor si inflatia - vor disparea", a afirmat Bauc.

Insa Comisia Europeana considera ca nivelul mare al somajului va ramane o problema majora in multe state candidate. In schimb, cresterea preturilor din sectorul energetic a avut ca efect doar o accelerare temporara a presiunilor inflationiste.

Comisia a estimat, pentru grupul candidatelor la aderarea in UE, o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,8% in 2001, respectiv de 4% in 2002, dupa nivelul de 4,6% atins anul trecut.

De asemenea, inflatia este estimata la un nivel de 29% in acest an, respectiv de 15,3% in 2002, comparativ cu 27,6% in 2000. Aceste date pozitive ar putea grabi procesul de aderare al celor 13 state atat la UE, cat si la UME.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO