Business Internaţional

Cardiff, cel mai scump oras din Regatul Unit

17.08.2006, 18:11 546

Cardiff si Edinburg se afla in fruntea clasamentului ca fiind locurile cu cel mai scump nivel de trai, scrie BBC News.
Aceste doua orase au surclasat Londra in topul celor mai scumpe orase, luandu-se in considerare venitul locuitorilor, se arata in sondajul YouGov, realizat de o companie de asigurari.
Acest sondaj a aratat ca locuitorii capitalei Tarii Galilor cheltuiesc aproximativ 97% din veniturile lunare pentru plata facturilor. Pentru Edinburg, cifrele indicau cheltuieli de 93% din salariu, in timp ce in Londra oamenii rezerva platii utilitatilor numai 73% din venituri, inaintea capitalei Marii Britanii fiind orasele Leeds si Southampton.
Sondajul realizat de compania de asigurari Combined Insurance a folosit date oferite de Biroul National de Statistica pentru a compara salariile celor 2.000 de oameni intervievati cu cheltuielile pe care au declarat ca le au.
Cardiff s-a situat in fruntea clasamentului drept orasul cu cel mai scump nivel de trai, cei intervievati declarand ca media cheltuielilor lunare pentru intretinere este de 1.059 lire sterline (1.570 euro). Aproximativ 160 de lire sterline dintr-un salariu mediu lunar de 1.088 lire sterline (1.600 euro) este rezervat acoperirii datoriilor de pe cartile de credit.
Salariile lunare din Edinburg sunt, in medie, cu 142 de lire sterline mai mari, insa pentru costurile utilitatilor, cheltuieli ipotecare si pentru alimente sunt destinate 93% din castiguri.
Desi londonezii cheltuiesc lunar pe utilitati aproximativ 1.338 de lire sterline (1.985 euro), salariul mediu lunar, de 1.809 lire sterline (2.700 euro), face ca nivelul cheltuielilor de intretinere sa fie sub cel din orase ca Leeds, Southampton, Birmingham, Newcastle, Manchester.
"Aceste date revizuiesc convingerea cum ca Londra ar fi cel mai costisitor oras din Regatul Unit, cu cel mai scump nivel de trai", a declarat Nigel Brittle, director in cadrul Combined Insurance.
"Daca luam in considerare venitul lunar si toate cheltuielile efectuate, observam ca sunt locuitori care raman cu foarte putini bani dupa plata facturilor", a mai spus el.
Brian Morgan, economist in cadrul Cardiff Business School, spune ca cifrele salariilor din Cardiff nu sunt veridice, dar este de acord ca oamenii din Cardiff si din Edinburg se confrunta cu cheltuieli suplimentare pentru ca traiesc in capitale europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO