Business Internaţional

Care sunt cele mai puternice publicaţii de business din lume

 Cine sunt cele mai puternice publicaţii de business din lume

Cine sunt cele mai puternice publicaţii de business din lume

Autor: Bogdan Cojocaru

01.09.2011, 00:03 454

The Wall Street Journal

WSJ este cel mai mare ziar din SUA în funcţie de tiraj, fiind publicat la New York de compania Dow Jones, divizie a grupului media News Corporation - al doilea conglomerat media ca mărime din lume, condus de Rupert Murdoch.

Murdoch s-a aflat în această vară în centrul unui scandal de amploare în care a fost acuzat că a permis companiilor lui să intercepteze ilegal convorbirile telefonice ale cetăţenilor. El este investigat de asemenea pentru corupţie în Marea Britanie şi de FBI în SUA. WSJ se distinge de publicaţiile economice europene în special în privinţa explicării cauzelor şi semnificaţiei deficitului bugetar american. Ziarul pune deficitul în seama lipsei de creştere economică din străinătate, pe când publicaţiile europene, dar şi cele din Asia, insistă pe rata de economisire redusă şi pe ritmul ridicat al împrumuturilor din SUA.

Financial Times

FT este principalul concurent al WSJ pe piaţa de media dedicată businessului. Publicaţia este deţinută de compania britanică Pearson, cel mai mare publisher de cărţi din lume.

Din punctul de vedere al poziţiei editoriale, ziarul promovează piaţa liberă şi globalizarea. Editorialiştii FT tind să fie pro-Uniunea Europeană, totuşi sunt destul de incisivi în criticarea zonei euro şi a monedei comune, atitudine care ar putea fi pusă pe seama izolaţionismului britanic. Marea Britanie face parte din UE, dar nu şi din zona euro. În alegerile prezidenţiale din 2008 din SUA publicaţia l-a susţinut pe Barack Obama, actualul preşedinte.

Bloomberg

Bloomberg este o companie de media şi software americană fondată de actualul primar al New Yorkului Michael Bloomberg cu ajutorul mai multor politicieni şi a băncii Merrill Lynch.

Michael Bloomberg este democrat ca orientare politică.

El se opune stabilirii unei date fixe pentru retragerea trupelor SUA din Irak, sprijină implicarea guvernului în probleme precum bunăstarea populaţiei şi modificările climaterice şi este adeptul comerţului liber.

Bloomberg insistă că de scutirile fiscale acordate companiiilor va beneficia toată economia şi este recunoscut pentru aducerea bugetului New Yorkului de la deficit la surplus.

Reuters

Reuters este o agenţie de ştiri globală cu sediul la Londra, deţinută din 2007 de grupul american Thomson Corporation. Reuters are angajaţi sau colaborează cu mii de jurnalişti. Dintre aceştia, 11 şi-au pierdut viaţa în violenţele din Irak, Sierra Leone, Fâşia Gaza, Thailanda şi Cecenia. Agenţia este foarte strictă în limbajul utilizat în ştiri, ajungând să fie criticată pentru evitarea cuvântului "terorist".

Thomson Corporation aparţine companiei canadiene The Woodbridge Company, vehiculul de investiţii al familiei canadiano-britanicului Roy Thomson. O figură destul de ştearsă pe scena publică, Thomson s-a alăturat în anii 1970 industriaşului american J. Paul Getty într-un consorţiu care a explorat cu succes petrol în Marea Nordului. Thomson a murit în 1976.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO