Business Internaţional

Casa Albă reasigură China că nu recunoaşte independenţa Taiwanului

Casa Albă reasigură China că nu recunoaşte...

Autor: Olimpia Nicolae

06.12.2016, 12:01 118

Oficialii federali americani au reasigurat statul chinez că SUA susţine în continuare politica ”unei singure Chine” şi nu recunoaşte suveranitatea statului Taiwan.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Josh Earnest, a declarat că oficialii ”nu înţeleg de ce” a avut loc convorbirea telefonică dintre Donald Trump şi preşedintele Taiwanului, dar a confirmat jurnaliştilor că nu va exista nici o schimbare în poziţia SUA faţă de conceptul ”unei singure Chine”.

”Dacă echipa preşedintelui ales are o altă ţintă, le voi lăsa lor sarcina de a vă înfăţişa poziţia”, a declarat acesta.

Convorbirea dintre cei doi lideri a stârnit proteste în capitala chineză Beijing.

Vineri, Donald Trump a avut o discuţie telefonică de aproximativ 10 minute cu preşedintele Taiwanului. După ce această acţiune a stârnit îngrijorări în rândul populaţiei chineze, Donald Trump a explicat prin Twitter că liderul de la Taipei a iniţiat conversaţia.

Statul chinez insistă asupra recunoaşterii aşa numitului "consens din 1992" la care au ajuns China comunistă şi Taiwanul, condus pe atunci de către naţionalişti, sub care ambele ţări au fost de acord asupra faptului că există "o singură China", fiecare dintre ţări având propria sa interpretare asupra acestei semnificaţii.

China se opune cu fermitate oricărei interacţiuni oficiale ori a contactelor militare între Statele Unite şi Taiwan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO